Bilim Kurulu üyesi Füsun Eyüboğlu'ndan önemli uyarılar

Bilim Kurulu üyesi Füsun Eyüboğlu'ndan önemli uyarılar
Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Füsun Eyüboğlu, virüsle mücadelede bağışıklı artırmak için en kritik unsurun uyku olduğunu açıkladı. Eyüboğlu, suyun ve dengeli yemenin de önemine vurdu yaptı.

Korona virüs Bilim Kurulu üyesi Prof.Dr. Füsun Eyüboğlu, Tarafsız Haber Ajansı’na konuştu. Eyüboğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

KİMLER MASKE TAKMALI?

“Hastaların takması doğru çünkü o salgılarını sağlıklı kişilere bulaştırmamaları için yani o salgıları ortama saçmamak için takmaları doğru.

“SAĞLIKLI BİREYLERİN SOKAKTA ÇOK MASKE TAKMASINA GEREK YOK”

Bu tip hastalarla uğraşan sağlık personelinin karşılaşabilecek sağlık personelinin takması doğru ya da bu kişilere evde bakım veren kişilerin o hastanın yanına girerken belki takmaları doğru olabilir ama onun dışında sağlıklı bireylerin sokakta çok maske takmasına gerek yok. Malzemeyi de doğru ve akılcı kullanmak lazım.

“MÜMKÜNSE HERKES VARSA EĞER BAŞKA ODALARDA İZOLE ETSİNLER”

Yapılması istenen kurallara lütfen uysunlar. Çıkmayın deniyorsa çıkmasınlar. Mümkünse evden bir kişi çıksın, bütün alışveriş vesair dışarı işlerini yapsın. Kendilerini evlerinde mümkünse herkes varsa eğer başka odalarda izole etsinler.

NE YİYECEĞİZ, NE İÇECEĞİZ?

Sıvı alımı daha kolay hastalığın yani mesela grip olduğunuzda da nasıl daha çok sıcak içersiniz bir şeyler içme ihtiyacı duyarsınız hakikaten virüsün daha kolay atılmasını vücuttan kolaylaştırıyor.

“SOSYAL MESAFEYE EVDE DE DİKKAT ETMEMİZ GEREKİYOR”

Sosyal mesafelenmeye evde de dikkat etmemiz gerekiyor.

El temizliği, en önemlisi ellerin temizlenmesi, sık sık hiç değilse en az iki saatte bir ellerin düzgün bir şekilde 20 saniye yıkanması suyla sabunla. Ulaşamıyorsanız alkollü dezenfektanlar olabilir o da yoksa kolonya olabilir. Onlar da elimizdeki virüsü yok etmek de çok yeterli.

Bir de elimizi yüzümüze, gözümüze çok götürmemeye çalışalım, oralardan giriyor çünkü.

“SU ÇOK FAYDALI”

Su çok faydalı bizim için. Tedavide de bütün hastaların susuz kalmaması sıvılarını veriyoruz. Sıvı alımı önemli ama ılık da tabi ki içilebilir. Ne kadar sıvı alınırsa o kadar iyi o dönemde.

NE YEMELİYİZ?

Özel bir şey yok, sağlıklı meyve sebze proteinden zengin mümkünse baklagiller et vesair her şeyi dengeli yemek çok önemli, uyku çok çok önemli. Bağışıklığımızı ayakta tutan en önemli unsur uyku. Ona dikkat etmemiz lazım. Evlere kapandık. Hareketi de bir şekilde ev içinde artırmak iyi olur.

KAÇ SAAT UYKU GEREKLİ?

6 ila 8 saat. Burada her kişinin ihtiyacı değişir ama düzgün uyumak, elde işte telefon bilgisayar vesair ile değil, sağlıklı, kesintisiz karanlıkta güzel uyku çok çok önemli.”