Bir de Türkiye’ye insanlık dersi veriyorlar: Yazıklar olsun

Bir de Türkiye’ye insanlık dersi veriyorlar: Yazıklar olsun
Avrupa'ya geçme hayaliyle bota binen mülteciler Libya, İtalya ve Malta arasındaki sularda boğularak hayatını kaybetti. Kullandıkları botun batmasıyla can veren mültecilerin cenazelerine üç ülke de sahip çıkmadı. Alman yardım kuruluşu Sea-Watch'dan yapılan açıklamada "Akdeniz’de son haysiyet parçası da boğuldu." denildi.

Libya açıklarında kısmen batmış bir botta sıkışan bir göçmenin cansız bedeninin Libya, İtalya ve Malta’ya defalarca bildirilmesine rağmen iki haftadan uzun süredir denizde sürüklendiği iddia edildi.

Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenleri kurtarmak amacıyla faaliyet gösteren Sea-Watch yardım kuruluşu, göçmenin cansız bedenini ilk olarak 29 Haziran’da Libya açıklarında tespit ettiklerini açıkladı.

Sea-Watch, hava aracı tarafından tespit edilen göçmenle ilgili olarak Libya, İtalya ve Malta ile temasa geçti. Örgütün açıklamasına göre, aradan geçen iki hafta boyunca göçmenin cesedinin halen denizde sürüklenmekte olduğu belirlendi.

Üç ülkeye dört kez bildirimde bulunuldu ancak hiçbir ülkeden yanıt gelmedi. Örgüt, göçmenin kimliğinin ve nereden geldiğinin bilinmediğini, aynı botta hayatını kaybeden başka insanların da olabileceğini vurguladı.

Sea-Watch ekibi, "AB’nin kalan son haysiyet parçası da bu insanlarla birlikte Akdeniz’de boğulmuş demektir." şeklinde bir açıklama yaptı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, "Sea-Watch tarafından dağıtılan bu trajik bot enkazı fotoğrafı, denizde hayat kurtarma çalışmalarıyla ilgili tartışmaları bir kez daha ahlak dışı ve tiksindirici kılıyor." diye konuştu.