Bir gün herkes Turancı olacak!

Bir gün herkes Turancı olacak!

Türkiye Cumhuriyeti''nin en büyük "Türkçü/Turancı avı", TBMM kürsüsünden "Biz Türk''üz, Türkçüyüz ve daima Türkçü kalacağız" diye bağırıp duran bir Başbakan''ın devrine rastlamıştı.

Milletçe alışığız biz böyle tuhaflıklara, zıtlıklara.

Dolayısıyla…

Türk Keneşi''nin, 2009 yılındaki kuruluşunun da, ilk günden bu yana itiraz ettiğimiz "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" garabetinden, dün itibarıyla kurtulup da "Türk Devletleri Teşkilatı" adına kavuşmasının da, ömrü boyunca "Türklük" vurgusundan imtina etmiş ve kendi mensupları "Türk''üm" diyemeyen bir iktidara denk gelmesi de, fazlasıyla ironik olsa da, mutlu, umutlu bir gün sayıyoruz dünü.

***

Nihayetinde hiçbir şey olmasa bile bir şey oldu;

Azerbaycan''ın, Özbekistan''ın, Kazakistan''ın, Kırgızistan''ın, Macaristan''ın, -nihayet- Türkmenistan''ın, kendilerini "Türk Devleti" olarak tescillediği bir "Uluslararası Sözleşme" girdi arşivlere…

Böylece, Avrupa Birliği''nin "resmen" bir "Türk devleti" üyesi oldu mesela; Macaristan!

Az-buz mesaj mı!

Bütün Türk Dünyası''na hayırlı olsun.

Ama seve seve, ama konjonktür belasına, ama değişen güç dengelerinin sürüklemesiyle; ne sebeple ve şekilde olursa olsun emeği geçen kim varsa teşekkür.

***

Yazıyı yazdığım dakikalarda henüz ilan edilmemişti; Devlet Başkanları''nın görüştüğü "2040 Vizyon Belgesi"nden ne çıkacak bilmiyorum…

Ve fakat;

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti''nin tanınmasını…

Türkiye ile Türk Dünyası''nın arasına örülmüş bir duvar gibi duran Ermenistan''ın "sorumluluğunu yerine getirmesine(!)" ve Rusya''nın insafına muhtaç olmaksızın, Zengezur koridorunun tamamıyla Türk egemenliğine/denetimine bırakılmasını kapsamayan/şart koşmayan bir vizyonla "Türk Birliği"nden söz etmenin mümkün olamayacağını biliyorum.

***

Bir de şunu biliyorum:

"Türk Birliği hayal değildir"; iş ki, bu gerçeği görebilen liderler yönetiyor olsun Türk devletlerini!

***

Atsız''ın, yargılandığı Türkçülük-Turancılık davasında dediği gibi, "Oralarda çiftlik veya apartman alacak değiliz"; onun için dilemiyoruz Türk Birliği''ni. Orta Doğu bitti; "dünyanın yarını"nı, geleceğimizi, hem gıda, hem su, hem enerji her anlamda "besleyecek" olan yer Türk Dünyası coğrafyası… "Bir gün herkes Turancı olacak" dememin sebebi; Turan coğrafyasının vaat ettiği bu menfaat potansiyeli!

Belene''yi tarihe gömme fırsatı

Bulgaristan, sandığa gidiyor; bu yıl üçüncü kere!

Vatandaşlarıyla hiçbir tarihi, kültürel, dinî, millî bağımız, soydaşlık hukukumuz bulunmasa bile, sadece sınırdaşımız olması dolayısıyla da, Bulgaristan''ın içinde bulunduğu siyasi kilitlenmişlik halinden bir an önce kurtulması gerekli/önemli.

Tecrübeyle sabit ki; bir tarafında istikrarsızlık, kaos, belirsizlik olan "sınır"ların diğer yanının sütliman olma ihtimali bulunmuyor.

Komşuda ne varsa; terör, yoksulluk, ceberutluk, istikrarsızlık, umutsuzluk, kelebek etkisi önce etrafındaki çemberin ilk halkasını vuruyor…

Bunun dışında Bulgaristan''da bir de nüfusunun yüzde 9-10''una denk gelen 600 bin civarında Türk''ün varlığı söz konusu.

(Ek olarak, sözcük anlamı Türkçe "boylar karması" demek olan "Bulgarlar"ın, köken olarak öz be öz Türk olduğu gerçeği de var tabii ama konuyu dağıtmamak için o topa hiç girmeyeceğim bu yazıda.)

***

Bulgaristan Cumhurbaşkanlığı yarışına, tarihinde ilk defa bir Türk aday da katıldı;

Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Başkanı Mustafa Karadayı.

Bilişim profesörü.

Irkçı saldırılardan, kültürel asimilasyon politikalarından, köy baskınları, katliamlardan, dil-ibadet yasaklarından, işkencelerden gelinen yer burası!

İnsanlığın yüz karası "Belene Kampı"ndan gelinen yer!..

***

Türkiye''deki göçmen dernekleri bir çağrı filmi yayınlıyor günlerden beri;

Bulgaristan''dan "kurtarılan" Naim Süleymanoğlu''nun olimpiyat şampiyonluğu kazandığı ana gönderme yapan filmin mesajı: Şimdi sıra sen de! Yük senin omuzlarında!

Türkiye''de Bulgaristan seçimlerinde oy kullanma hakkında sahip 350 bin civarında çifte vatandaş yaşıyor; Naim''im kaldırdığı demir halkaların yanında kuş tüyü bile değil o "yük" paylaşmayı başarırlarsa!

***

HÖH, Türkiye''den 30 binli oyların geldiği son iki seçimden ilkinde, 30 milletvekili, ikincisinde 29 milletvekili sokabilmişti; 240 milletvekilli Bulgaristan parlamentosuna. Hükümet ortaklığı için bu sayıyı 40-50 aralığına yükseltmesi yeterli.

Haydi Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Manisa, Mersin…

Ayağa kalk Sakarya…

Bir gayret Tekirdağ, Yalova…

19 ilde kurulan 135 sandık seçmen bekliyor bugün buralarda; o 30 bin oy, neden 300 bin olmasın!

Yazarın Diğer Yazıları