Biyologlar bile çaresiz: Gizemli felaket can alıyor. Yüzde 95’i öldü

Biyologlar bile çaresiz: Gizemli felaket can alıyor. Yüzde 95’i öldü
Rusya’nın Kamçatka bölgesinde, henüz tam olarak belirlenemeyen nedenlerden dolayı deniz canlılarının yüzde 95’inin yok olduğu bildirildi. Bilim insanları, çevre kirliliği etkisi üzerinden dururken, bölgedeki canlılık çeşidinin yok olması konusunda üzgün olduklarını dile getirdiler.

Biyologlar bile çaresiz kaldı

Bilim dünyası, son günlerde Kamçatka bölgesinde yaşanan doğa felaketine kilitlenmiş durumda. Euronews’te yer alan habere göre ilk bulgular, sudaki kirletici maddenin "endüstriyel yağ veya yağ içeren bileşenler içeren diğer maddelerin" olabileceğini gösteriyor.

Yetkililer, pestisitleri depolamak için kullanılan yakındaki bir tesis ve yerel atık depolama sahaları dahil olmak üzere tüm olası kirlilik kaynaklarının araştırıldığını ifade etti.

Bu ayın başlarında Pasifik sahillerini ziyaret eden Kamçatka sakinleri hastalıktan şikâyet etmeye başladı. Özellikle sörfçüler, ateş, kusma, kornea yanıkları ve kızarıklıklardan muzdarip olduklarını belirtti.

Pasifik Okyanusu ve Ohotsk Denizi'ni çevreleyen Kamçatka, dünyadaki en bol Pasifik somonu stoğunu içeren benzersiz bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Sudaki yaban hayatı, yarımadanın biyolojik çeşitliliğinin ve ekonomisinin önemli bir parçası.

Havadan çekilen fotoğraflar Kamçatka’nın doğu kıyısı etrafındaki bir tür zehirli sızıntıyı gösteriyor. Kesin nedeni hala bilinmemekle birlikte, konu sosyal medyada gün ışığına çıktıktan sonra küresel olarak dikkat çekti.

Deniz biyoloğu Vladimir Burkanov, Novaya Gazeta gazetesine verdiği demeçte, kullanılmayan roket yakıtı depolarının yakındaki derelere sızmış olabileceğine inandığını söyledi. En son Ağustos ayında tatbikatlar için kullanılan, okyanustan yaklaşık 10 km uzakta Radygino adında bir test alanı bulunuyor.

YÜZDE 95’İ YOK OLDU

Rusya'nın Kamçatka bölgesi açıklarındaki kirlilik nedeniyle cezai soruşturma başlatıldı. Rusya'nın Soruşturma Komitesi, Avacha Körfezi'ndeki "çevreye zararlı maddelerin ve atıkların dolaşımı" nedeniyle kirlenmeyi araştırdığını doğruladı.

Kirlilik nedeniyle Avacha Körfezi'ndeki deniz tabanında, deniz yaşamının yüzde 95'inin yok olduğunu belirten bilim insanları, bu organizmaların ölümlerinin yiyecek için onlara bel bağlayan hayvanların da ölümüne neden olacağı konusunda uyardı.

Greenpeace'ten çevre aktivistleri durumu "ekolojik felaket" olarak nitelendirdi ve su yüzeyinde "sarımsı köpük" olduğunu gözlemledi. Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF ise, kirliliğin büyük olasılıkla yüksek derecede toksik çözünür bir maddeden kaynaklandığını kaydetti.