Sıcak Haber: Boris Johnson istifa etti

Sıcak Haber: Boris Johnson istifa etti
Sağlık Bakanı ile Maliye Bakanının istifa peş peşe istifasının ardından Eğitim Bakanı Donelan da istifa etti. Son yapılan açıklamalarda Johnson'ın istifa çağrılarına meydan okuyacağı bildirilmişti. Ancak Boris Johnson da çağrılara dayanamayarak resmen istifa ettiğini duyurdu.

Kabineden üst üste gelen istifa haberlerinin ardından İngiltere Başbakanı Boris Johson''a da başta bakanlar olmak üzere birçok kesimden istifa çağrıları yükselmişti. Boris Johnson kameralar karşısına geçerek basın toplantısı düzenledi ve istifasını açıkladı.

İSTİFAYA NİYETLİ OLMADIĞI ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

Başbakanlık Ofisi 10 Numara''dan üst düzey bir kaynak Johnson''ın istifaya niyetli olmadığını ve kesinlikle meydan okuyacağını belirtmişti. Ancak hükümette yaşanan krizin ardından istifa çağrılarına dayanamayan Boris Johnson da istifa etme kararı aldı.

İSTİFA ETTİ

Saat 14.30 sularında kameralar karşısına geçerek basın açıklaması yapan Boris Johnson, istifa ettiğini açıkladı. Johson konuşmasında yeni lider gelene dek görevini sürdüreceğini ifade etti.

BORİS JOHNSON''IN İSTİFA AÇIKLAMASI:

"Yeni bir lider seçilene kadar görevimin başında kalacağım. 2019’da bize oy veren milyonlarca kişiye seslenmek istiyorum. Çok teşekkürler bu inanılmaz oylarınız için. 1987’den beri en yüksek oy oranı için teşekkür ediyorum. Bu kadar çok çalışmamın sebebi, görevde kalmak için mücadele etmemin sebebi kendim için değil bunun benim görevim olduğunu, benim sorumluluğum olduğunu seçmenlerimize sözlerimizi yerine getirmek için sorumluluğum olduğunu düşünmemdendi. Bu hükümetin başardıklarından dolayı, Brexit konusundaki başarılarından, 50 yıllık ilişkilerimizi düzene koymamızdan dolayı son derece gururluyum. Ülkemizin parlamentoda kendi kanunlarını koyabilecek olmasından, parlamentodan kendi kanunlarımızı çıkartabilmek, karantinadan en hızlı çıkan ülke olmak ve geçtiğimiz aylarda Putin’in saldırganlığına karşı Batı’ya liderlik ettiğimi için gurur duyuyorum. Şu kadarını söylemek istiyorum Ukrayna halkını İngiltere size ve özgürlük mücadelenize ne kadar gerekirse destek olmayı sürdürecektir. Aynı zamanda bu ülkede bir yandan da çok büyük bir yatırım ve altyapı programı için çalışıyoruz.

SON 100 YILIN EN BÜYÜK PROGRAMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Son 100 yılın en büyük programı için çalışıyoruz. Ve insanların geleceği dehalarında ve hayal güçlerindedir ve bunların hepsinin topluma eşit olarak yayılması gerekir. Ama fırsatlar eşit olmadığını için çalışmaya devam etmeliyiz. Kalkınmaya ve herkesin İngiltere’nin her parçasının eşit fırsatlara sahip olmasını mümkün kılmalıyız. Eğer bunu yaparsak Avrupa’nın en müreffeh ülkesi olacaktır İngiltere, birkaç günde, böylesine bir dönemde bu kadar fazla hedefimiz varken, bu kadar fazla işle uğraşırken hükümetin değiştirilmesi ne kadar yanlış olacağını söyledim. Ve ara seçimler sonrasında yaşananları dikkate alacak olursanız, hem ulusal hem uluslararası alanda ekonomik sorunlar varken maalesef argümanlarımda onları ikna etmeyi başaramadım. Ve fikirlerimizi ve projelerimizin birçoğunu bizzat sonuçlandıramayacağım için tabii ki üzüntülüyüm.

SİYASETTE HİÇ KİMSE VAZGEÇİLMEZ DEĞİLDİR

Siyasette hiç kimse vazgeçilmez değildir. Ve siyasette muhteşem Darwin Hearts sistemimiz yeni bir liderle, zor zamanlardan geçecek bir lider bulacaktır sadece ailelerin geçmesi için değil aynı zamanda çalışma şeklimizi değiştirecek bir lider gelecektir, vergileri düşürecek bir lider gelecektir. Büyüme ve gelir artışı bu şekilde gerçekleştirilecektir, gelir artışı bu şekilde sağlanacaktır. Yeni lidere şunu söylüyorum, size verebileceğim tüm desteği vereceğim. İngiliz halkına şunu söylemek istiyorum. Tabii ki birçok kişi rahatlamış olacak belki, bu kararımla ve bazıları hayal kırkılığına uğrayacak. Ancak şunu bilmenizi istiyorum, ne kadar üzgün olduğumu bilmenizi istiyorum. Dünyanın iyi işini bıraktığım için çok üzgünüm. İngiltere’ye teşekkür etmek istiyorum, çocuklarıma, ailemin tüm üyelerine bu kadar uzun süredir bu kadar çok şeyle başa çıktıkları için. Başbakan olmak benim için başlı başına bir eğitimdi."

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Johnson''a yönelik son eleştirilerin temelinde Muhafazakar Parti''nin Parlamento''daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkında son dönemde ortaya atılan iddialar yatıyor. Pincher, The Sun gazetesinde hakkında çıkan taciz haberlerinden sonra görevinden istifa etmişti.

Başbakan Johnson Chris Pincher hakkında geçmişte çıkan benzer iddialardan haberdar olmasına karşın onu bu göreve getirmekle suçlanıyordu.

Başbakanlık Ofisi''nden daha önce yapılan açıklamada taciz iddialarından haberdar olunmadığı belirtilmişti. Ancak Başbakan Johnson, Pincher hakkında üç sene önce böyle bir suçlamanın kendisine ulaştığını kabul etmişti.

Johnson konu ile ilgili son açıklamasında bu kararından ''büyük pişmanlık'' duyduğunu söylemişti. Kabindeki istifalar Johnson''un bu açıklamaları ile eş zamanlı olarak geldi.

Önce Salı günü Rishi Sunak ve Sağlık Bakanı Sajid Javid istifa etti. Ardından bakan yardımcısı ve özel sekreter dahil en az 36 hükümet görevlisi istifa etti.

DIŞİŞLERİ BAKANI ZİYARETİNİ YARIDA KESEREK ÜLKESİNE DÖNÜYOR

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, dün G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı''na katılmak üzere Endonezya''ya resmi ziyaret gerçekleştiren Truss, Başbakan''ın istifa edeceği açıklamalarının ardından ziyaretini yarıda keserek ülkesine dönmeye karar verdi.

Truss''un, Johnson sonrası parti içinde başlayacak yeni liderlik yarışına katılacağı ve adaylığını açıklayacağı yorumları yapıldı.

BAKANLAR ART ARDA İSTİFA KARARI ALMIŞTI

İngiltere''de Sağlık Bakanı Sajid Javid ile Maliye Bakanı Rishi Sunak art arda istifa ettiklerini açıklamıştı.

Javid, artık vicdanen görevine devam edemeyeceğini ve Johnson''a güven duymadığı için istifa ettiğini belirtmişti.

Sağlık Bakanı''nın istifa kararından kısa bir süre sonra da Maliye Bakanı Sunak istifa ettiğini duyurmuştu.

İki bakanın istifa kararı, Johnson''ın, Muhafazakar Parti milletvekili ve partinin Grup Yöneticisi Chris Pincher''a yönelik taciz suçlamalarından haberdar olmasına rağmen, kendisine verdiği görevden dolayı "son derece pişman" olduğu açıklamasının ardından gelmişti.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara''dan daha önce yapılan açıklamada ise Johnson''ın Pincher''la ilgili taciz iddialarından haberdar olmadığı belirtilmişti. Ancak, daha sonra Johnson''ın, 2019''da dışişleri bakanı olarak görev yaptığı dönemde Pincher''la ilgili şikayetler hakkında bilgilendirildiği ortaya çıkmıştı.

Bakanların istifalarından hemen önce Johnson, Pincher''a verdiği görev nedeniyle özür dilemiş, büyük pişmanlık duyduğunu dile getirmişti.

İSTİFA EDEN BAKAN ZAHAWİ: SAYIN BAŞBAKAN, ŞİMDİ GİDİN

Sosyal medya hesabından istifa mektubunu paylaşan Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi, “Dün, 10 Numara’daki meslektaşlarımla birlikte Başbakana, bu gidişin tek bir yönü olduğunu ve onurlu bir şekilde gitmesi gerektiğini açıkça belirttim. Saygımdan ve 30 yıllık eski bir arkadaşını dinleyeceği umuduyla bu öğüdü gizli tuttum. Dinlemediği ve bu geç saatte hükümet üzerindeki inanılmaz başarıları baltaladığı için üzüldüm. Ancak ülke, yalnızca istikrarlı değil, aynı zamanda dürüstlükle hareket eden bir hükümeti hak ediyor. Sayın Başbakan, yapılacak doğru şeyin ne olduğunu biliyorsunuz ve şimdi gidin” dedi.

DONELAN: GÖREVE DEVAM ETMENİZİN BİR YOLU YOK

Öte yandan Salı günü Zahawi’nin Maliye Bakanlığı’na getirilmesiyle Eğitim Bakanı olarak göreve gelen Michell Donelan, Başbakan Boris Johnson’dan istifa etmesini rica ettiğini belirttiği mektubunda, “Dün, ülkemiz ve partimiz için doğru olanı yapmanızı ve istifa etmenizi rica ettim. İkisi de bir insandan daha önemlidir. Göreve devam etmenizin bir yolu yok, ancak sizi görevden almak için resmi bir mekanizma olmadan bunun mümkün olmasının tek yolu, kabinede kalan bizler için elinizi zorlamak gibi görünüyor. Bizi imkansız bir duruma soktunuz. Bu noktaya geldiği için çok üzgünüm ama dürüstlüğe her şeyden çok değer veren biri olarak başka seçeneğim yok” dedi.

(Kaynak: AA-DHA)

İlgili Haberler