Wall Street Çinli şehzade arıyor

Wall Street Çinli şehzade arıyor
Wall Street Çinli şehzade arıyor

ABD, JPMorgan’ı Çin’deki bağlantılarını güçlendirmek için bu ülkedeki lider çocuklarını işe almakla suçlamıştı.

ABD, JPMorgan’ı Çin’deki bağlantılarını güçlendirmek için bu ülkedeki lider çocuklarını işe almakla suçlamıştı. Ancak, Çin’de nüfuz sahibi olmak için lider çocuğu çalıştırmak Wall Street’te yaygın bir uygulama.Wall Street bankaları, Çinli üst düzey yetkililerin çocuklarını işe alabilmek için birbirleriyle yarışıyor. ABD’nin Sermaye Piyasası Kurulu sayılan SEC’in JPMorgan’a karşı başlattığı soruşturmayla gündeme gelen bu durum, aslında en az 10 yıllık geçmişe sahip bir uygulama.
SEC, JPMorgan’ı Çin’deki devlet anlaşmalarını alabilmek için Çinli üst düzey yetkililerin çocuklarını işe almakla suçlamıştı.JPMorgan bu suçlamayla karşılaşırken, The New York Times’ın bankacılar ve avukatlarla yaptığı bir dizi röportaj, Çinli üst düzey yetkililerin çocuklarına iş verme uygulamasının Wall Street bankalarının tümüne yayıldığını gösterdi. Öyle ki, bankalar siyasi nüfuza en fazla sahip olan gençleri işe alabilmek için birbirleriyle rekabet eder hale geldiler.
Şanghay merkezli Herrington & Sutcliffe firmasından avukat Jeffrey Sun, “Eğer elinizde bir lider çocuğu yoksa dezavantajlı duruma düşüyorsunuz. Özellikle uluslararası bankalar, ellerinde böyle elemanlar olmadığı zaman iş çevrelerine girmekte zorlanıyor” diyerek durumu özetledi. Wall Street bankalarında çalışan Çinli lider çocuklarına bakıldığında ortaya etkileyici bir liste çıkıyor.Eski Çin Başkanı Jiang Zemin’in torunu zamanında Goldman Sachs’ta çalışmış. Eski Başbakan Wen Jiabao’nun kızı ise Credit Suisse’te görev almış. 2006 yılında ise dönemin Politbüro üyesi Wu Bangguo’nun damadı, çalıştığı Merrill Lynch’in Çin’de 22 milyar dolarlık bir anlaşmaya imza atmasına yardımcı olmuş.