Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Boyun eğmediler, eğmezler...

Boyun eğmediler, eğmezler...

Nasıl bir anlayışıdır bilemiyorum. Yaşları 80''i geçen 14 generali hapishaneye tıkanların umarım başı göğe ermiştir. Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapan Ahmet Çörekçi, Jandarma Komutanlığı yapan Fevzi Türkeri, Ordu Komutanlıklarında bulunan Çetin Doğan, Çevik Bir, MGK Genel Sekreterliği yürüten İlhan Kılıç, Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Hakkı Kılınç, İdris Koral, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker başları dik cezaevine girdi. Başta merhum Teoman Koman olmak üzere hayatını kaybeden generallerin mezardan çıkarılıp cezaevine gömülmesini arzu eden de çok. 28 Şubat davasındaki sahte deliller bir bir ortaya çıkarıldı. İddianame değil, iftiranameyi yazan savcı FETÖ''den tutuklu. Vesayet altında olduğunu bir Allah''ın kulunun inkâr edemediği hukuk, intikama aracı olmanın garabetini yaşıyor. Çoğunluğu askerî ortaokuldan itibaren üniforma giyen bu askerlerin hemen hepsini tanıyorum. Her biri alanında bir numaradır. Sadece karargahta ütülü pantolon ile değil arazide görev üstlenmişlerdir. Her yanı ile kumpas olduğu ortaya çıkan Balyoz rezaletinin sembol ismi Çetin Doğan''ın nasıl bir asker olduğunu O''nun emrinde gurur ile görev yapanlardan dinledim. Terör ile mücadele esnasında Asayiş Kolordu Komutanlığı dahil tüm kademelerde, arazide PKK''ya kök söktüren Çetin Doğan''ı Silivri''deki ünlü davalarda tanıdım. Duruşmalarda şimdi FETÖ''den tutuklu olan mahkeme heyetine her fırsatta meydan okudu. Kulağının kenarından mermi geçmemiş omzu kalabalık generaller, etliye-sütlüye dokunmayan ifadelerine inat, mevzide çatışırcasına mücadele etti. "Birinci Ordu Komutanı olarak plan tatbikatının sorumlusu benim. Subayların hepsini tahliye edin. Beni tutun" demişti.

Çetin Paşa yalnız değildi. İstisnasız tüm duruşmalarda değerli eşi Nilgül Doğan heykel gibi durdu arkasında. Sadece eşinin değil tüm tutukluların hamisi, sözcüsü oldu. FETÖ''nün tetikçisi hâkim ve savcılara isyan etti. Ve bu yüzden defalarca soruşturma geçirdi. Yargılanıp, ceza aldı. Eğilmedi, bükülmedi. Vefalı bir ailedir Doğan''lar. Her fırsatta aradılar. Televizyon programları esnasında mesaj attılar. Telefon ile destek verdiler. Evlerine, yazlıklarına davet ettiler. Tutuklanıp cezaevine giren generaller mahpustan korkmuş olsa, çoktan yurt dışına çıkarlardı. İntikama boyun eğmeyen Çetin Doğan''ın eşi bakın neler söyledi:

''Valizini hazırladı ve...''

- Sözün bittiği yerdeyiz. Çetin Paşa da cezaevine gitmeye hazırlıklı değildi. Çünkü daha önce 5. Ağır Ceza Mahkemesi''ne sağlık raporlarını, gerekçeli olarak sunmuştu.

- Davanın iddianamesi bile halen FETÖ''den tutuklu savcı tarafından hazırlanmıştı. O davaya bakan hâkimlerin bir kısmı kaçtı, bir kısmı meslekten atıldı, cezaevinde olanlar var.

- İnfaz kararını duyduğunda baktım, hemen valiz hazırlıyor. ''Karar gelmiş, onlar gelmeden ben gideceğim. Siz kendinize iyi bakın'' dedi. Yakın çevresini üzmemeye özen gösterirdi. Askerliğin ve karakterinin verdiği bir kuvvetli yapıya sahipti.

- Evden ayrılırken hepimiz çok üzgündük. Ama Çetin Paşa dimdikti ve bizi ''Lütfen üzülmeyin. Ben üzülürsem sizin üzülmenize üzülürüm. Biz bunu da aşacağız'' dedi, bizi teselli etti. Tansiyonu, şekeri var. Sağlığını merak etmiyorum desem yalan olur.

- Alnı açık, yüzü pak gitti. Suçu olmayan bir adamdı. ''Çetin Paşa ne yaşıyorsun bu ülkede'' diyenler oldu, Bodrum''dan kaçma imkânı vardı. ''Vatanıma ihanet edecek tek bir adım atmayacağım bilinmesine rağmen cezaevine gönderiliyorum. Bu vatan bizim. Yapılan haksızlık bir gün ortaya çıkacaktır'' dedi.

- Çetin Doğan, kolay kolay yıkılmaz. Ben kendi adıma söylüyorum, onun emekleri, hizmetleri adına söylüyorum hiçbir şeyi helal etmiyorum. Haksız, hukuksuz, sahte belgelerle yargılama yapıldı. Bu insanlara bu ceza olmaz.

Çetin Doğan ve Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Buca Cezaevi''nde aynı odaya konuldu. Nilgül Doğan, cezaevine yaptığı ziyaret sonrasında eşi Çetin Doğan''ın mesajını şöyle aktardı:

"Hiçbir şey beni yıldıramaz, yıkamaz, bizi buraya gönderenler utansın."

Bu tarihî yanlıştan dönülerek bir an önce tahliye edilmelerini umuyorum.

Yazarın Diğer Yazıları