Bülent Ecevit’in, tarım, sanayi ve kalkınamaya ilişkin konuştuğu bir video, sosyal medyada gündem oldu

Bülent Ecevit’in, tarım, sanayi ve kalkınamaya ilişkin konuştuğu bir video, sosyal medyada gündem oldu
Türk siyasi hayatının en önemli isimlerinden biri olan Bülent Ecevit’in yaptığı bir konuşma, sosyal medyada gündem oldu.

Bülent Ecevit’in bir konuşması sosyal medyada gündem oldu

Türk siyasi hayatının en önemli isimlerinden biri olan Bülent Ecevit’in, tarım, sanayi ve kalkınamaya ilişkin konuştuğu bir video, sosyal medyada gündem oldu.

Ecevit, TRT arşivlerinden alınan videoda, “Türkiye nüfusunun yarısı kalkınmamışsa, hele son yıllarda olduğu gibi yoksullaşmakta ise o ülkede kalkınmaktan, çağ atlamaktan bahsetmek yakışıksız olur.” İfadelirini kullanıyor.

Ecevit, konuşmasının devamında ise şu sözlere yer veriyor:

İkincisi, köylü kalkınmazsa tarım gelişemez. Tarımı gelişmemiş bir ülkenin, gelişmiş bir sanayi ülkesi olduğu da görülmemiştir. İleri sanayi ülkelerinin hangisine bakarsanız bakın; ABD, Hollanda, Almanya, Japonya bunların hepsi aynı zamanda en ileri tarım ülkeleridir. Tarımdan iz almadan bir ülke kendi gücüyle bir noktanın ötesine asla yetişemez. Biz köylüyü kalkındırmak için evvela güçlü ve demokratik kooperatiflere, devletin karışmayacağı kooperatiflere kavuşturacağız. Ve diyeceğiz ki kooperatifleşen köylülere, sizin gelir düzeyiniz belli bir noktaya gelinceye kadar devlete vergi ödemeyeceksiniz. Şimdiye kadar ödediğiniz vergiyi kendi kooperatiflerinizin kasasına yatıracaksınız. O kasada biriken paralar ile tek başınıza yapamayacağınız yatırımları ortaklaşa yapacaksınız. Örneğin, isterseniz kendi gübre fabrikanızı, kendi traktör fabrikanızı kurabilirsiniz. Biz böylelikle, köylü kentlere göç etme zorunluluğunu duymadan, tarım toplumundan sanayi toplumuna geçebiliriz.”

Öte yandan Ecevit’in konuştuğu sırada eski Başbakan ve ANAP Lideri Mesut Yılmaz’ın kafa sallaması da dikkat çekti.