Orta Doğu krizi restleşmelerle tırmanışa geçti

Orta Doğu krizi restleşmelerle tırmanışa geçti
Orta Doğu krizi restleşmelerle tırmanışa geçti

Nobel Barış Ödülü alan AB’nin, Suriyeli isyancılara silah ambargosunu kaldırma kararı alması, bölgede zaten var olan geril

Nobel Barış Ödülü alan AB’nin, Suriyeli isyancılara silah ambargosunu kaldırma kararı alması, bölgede zaten var olan gerilimi doruğa çıkardı

 

AB’nin Suriyeli isyancılara silah ambargosunu kaldırmasına, Rusya’dan anında karşılık geldi. Suriye konusunda Esad karşıtlarıyla yanlılar arasındaki restleşme ve söz düelloları, gündemin ilk sırasındaki yerini korudu. AB’nin isyancılara silah vereceğini açıklamasının ardından Rusya, Esad yönetimine S-300 füzeleri göndereceğini ilan etti. Esad’a, Hizbullah militan, İran para yardımı yaparken, ABD Rusya’yı sertçe eleştirdi, Başkan Barack Obama’nın, Suriye’ye uçuş yasağını planlaması için Pentagon’a talimat verdiği duyuruldu ancak bu haber sonradan yalanlandı.
Rusya, Suriye’ye dış müdahaleyi engellemek için bu ülkeye S-300 hava savunma füzeleri sevkedeceğini açıkladı. Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, füzelerin istikrar faktörü olduklarını ve bazı deli fişekleri savaşa girişmekten alıkoyabileceklerini söyledi. Ryabkov, “Biz bu sevkiyatın istikrar faktörü olduğunu düşünüyoruz ve bu adımın da bazı deli fişekleri çatışmayı dış güçlerin katılımıyla uluslararası boyuta taşıyabilecek senaryoları değerlendirmekten alıkoyacağına inanıyoruz” dedi. Rusya ayrıca AB’nin Suriyeli muhaliflere uygulanan silah ambargosunu yenilememe kararını da eleştirdi.

 

İsrail’den uyarı

 

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon ise, Rus füze savunma sistemlerinin henüz Rusya’dan yola çıkmadıklarını belirterek, “Çıkmayacaklarını umuyorum, ama eğer, Suriye’ye ulaşırlarsa, biz ne yapacağımızı biliyoruz” dedi.

 

Muhalifler arasında derin çatlak

 

ABD’li senatör John McCain’in gizlice ziyaret ettiği Suriye’de savaşan isyancılar, ülke dışındaki muhaliflerin oluşturduğu koalisyona yönelik ağır eleştiriler içeren bir açıklama yayınladı. Açıklamada koalisyonun Suriye
“devrimini” temsil edemediği belirtildi. 


ABD’den Birliğe destek Moskova’ya eleştiri

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Patrick Ventrell, AB’nin Suriyeli isyancılara yönelik ambargoyu kaldırmasını desteklediklerini belirterek, “(ABD’nin de silah yardımı yapıp yapmayacağı noktasında) AB’nin kararı ile kendi iç kararımız arasında bir bağlantı yok” dedi.
Ventrell, konuya ilişkin soruları yanıtladı. Uluslararası toplumun, Suriyeli muhaliflere tam desteğini gösterme çabalarının bir parçası olarak AB’nin kararını desteklediklerini belirten Ventrell, bunun, Suriye konusundaki ortak amaçlarının başarılmasında gelişme yaratacağını kaydetti. Ventrell, Esad rejimine, muhalefete desteğin arttığını göstermesi bağlamında AB’nin kararını olumlu bulduklarını ifade etti. ABD’nin muhaliflere silah yardımı yapmayı düşünüp düşünmediğine yönelik bir soruya Ventrell, “Ölümcül olmayan yardımlar vermeye devam ediyoruz ama ilerleyen zamanlarda seçeneklerimize bakmaya ve dikkatli gözden geçirmeye devam edeceğiz” cevabını verdi. Ventrell, Rusya’nın Suriye rejimine S-300 hava savunma füze sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamasıyla ilgili soruya karşılık, bunu yanlış bulduklarını ve kınadıklarını söyledi. Hizbullah’ın Suriye içindeki faaliyetlerinden dolayı da ciddi endişe duyduklarını dile getirdi. Bu arada, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye muhalefetine silah teslimatı yapılması uluslararası kurallara aykırıdır. Bu, gayrimeşru bir karardır” dedi. Lavrov, uluslararası kurallar gereği devleti temsil etmeyen gruplara silah teslimatı yapmanın yasak olduğunu ifade etti.

 

İsyancılara silah, akan kanı artıracak

 

İngiliz Daily Telegraph gazetesine göre, isyancıları silahlandırmak, Suriye’de akan kanı durdurmayacak, aksine artıracak.  “1916 yılında sömürge güçler İngiltere ve Fransa’nın gizlice imzaladığı Sykes-Picot Anlaşması 1.Dünya Savaşı’nın ardından İngiltere ve Fransa’nın bölgedeki nüfuz alanlarını belirlemiş, Suriye gibi ülkeler de bu anlaşmayla ortaya çıkmıştı.” diyen gazete, şöyle devam ediyor: “Ancak o dönemle günümüz arasında önemli bir fark var. Fransa-İngiltere anlaşması Rusya tarafından destekleniyordu, bugün ise Vladimir Putin açık bir şekilde Suriye lideri Beşşar Esad’ın tarafında.”  Gazeteye göre, Batı’nın silah desteği olmadan dahi, Rusya’nın, Türkiye’nin, Esad’ı destekleyen Hizbullah ile birlikte İran’ın ve İsrail’in içine çekilmesi söz konusu olan bir Suriye iç savaşı bölge için oldukça ciddi bir tehlike arz ediyor. Independent gazetesi ise Suriye konusunda AB’nin amacının çatışmaların artması değil, ateşkesin sağlanması olması gerektiğini yazdı. Gazete,  “Dışişleri Bakanı Hague, isyancılara silah göndermenin Esad’la isyancılar arasındaki askeri dengeyi değiştireceğini ve bu yolla Esad’ın kendi rejiminin sonunu müzakereye yanaşmasını sağlayacağına inanıyor. Fakat Esad’a bağlı güçler, iki yıllık savaşın ardından bugün ülkedeki 16 vilayet başkentinden 15’ini elinde tutuyor. İsyancılara silah sağlamak mevcut askeri dengeyi kıramaz” şeklinde bir ifade kullandı.