ÇGD 2021 Yılı Medya Raporunu açıkladı... YENİÇAĞ’ın haberi medya raporuna girdi

ÇGD 2021 Yılı Medya Raporunu açıkladı... YENİÇAĞ’ın haberi medya raporuna girdi
Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından düzenle olarak yayınlanan Medya raporuna göre 2021yılında gazeteciler ve basın kuruluşlarına 179 dava açıldı. Bu davalarda 219 gazeteci yargılandı. 32 gazeteci gözaltına alındı. Gazeteciler, başta siyasiler olmak üzere çeşitli kesimler tarafından 27 kez tehdit edildi. Çoğunluğu toplumsal olayları takip sırasında 75 gazeteci saldırıya uğradı, darp edildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), 2021 yılında ulusal kanallara toplam 74 ceza kesti. Cezaların 24’ü Halk TV, 22’i Tele 1, 16’sı FOX TV, 8’i KRT, 4’ü Habertürk’e verildi. Cezaların parasal miktarı, yaklaşık 22 milyon lirayı buldu. İktidar yanlısı yayın yapan A Haber, Ülke TV, Kanal 7, TV-Net, CNN Türk ise, yılı cezasız kapattı.

ÇGD’nin yayınladığı rapor şöyle:

2021 yılında basında çalışanlara şiddetin sembolü haline gelen Ciner Medya Grubu Ankara Temsilciliğini yürüten Muharrem Sarıkaya’nın İhlas Haber Ajansı (İHA) kameramanı Ahmet Demir’i tokatlaması gündem yarattı. Ciner Medya Grubu Ankara Temsilciliğini yürüten Muharrem Sarıkaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i konut ettiği canlı yayınlanan programda, İhlas Haber Ajansı (İHA) kameramanı Ahmet Demir’i tokatladı. Kamera arkası görüntülerin kamuoyuna yansımasıyla ortaya çıkan tokatlı saldırı, ‘holding gazeteciliği’nin mesleğimize yönelik suç kayıtlarından yeni bir tanesi oldu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in tokat esnasında hiçbir şey olmamış gibi konuşmasına devam etmesi ise izahı çok da mümkün olmayan bir ayıp olarak tarihe geçti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 6 Aralık 2021 tarihinde Katar ziyareti öncesi İstanbul Atatürk Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, herkesin gözünün önünde bir tiyatro oyunu sahnelendi. Mesleğimiz ne yazık ki birileri tarafından figüran konumuna düşürüldü. Kimin hangi soruyu soracağı daha önceden belirlenmişti. Yeniçağ gazetesi, sorulacak sorularla kimlerin soru soracağını basın toplantısından birkaç dakika önce yayınladığı haberle duyurdu. Yeniçağ’ın haberi doğru çıktı ve iktidar güdümünde yayıncılık yapan basın kuruluşlarında çalışan basın mensuplarının alındığı toplantıda, ‘belirlenen muhabir’ler, ‘belirlenen soru’lar yöneltti. İktidarların, gazetecilik ve soru kâbusu bir düzeye kadar anlaşılır. Buna karşın gazetecilerin, mesleklerinin içinin boşaltılmasına, kimliksizleştirilmelerine, sonra da yok sayılmalarına yol açacak bu ve benzeri tiyatro oyunlarında yer alması ise hiç ama hiç anlaşılır değildir. Hiçbir gerekçe de bunu haklı gösteremez. Kimsenin; gazeteciliği, halk adına gözcülük yapma sorumluğundan ve etik ilkelerinden kopartarak mikrofondan bile değersiz hali düşürmesine seyirci kalmayacağız. Buna alet olanları da hiçbir zaman unutmayacağız.

Cumhuriyet gazetesinde yöneticilerden kaynaklı son aylarda yaşanan sorunların, Cumhuriyet gazetesine, Cumhuriyet ve basın karşıtlarının saldırısından daha fazla zarar verdiğini bir kez daha hatırlatıyor, işlerinden olan meslektaşlarımızın Cumhuriyet’in bu günlere gelmesinde geçen emek ve mücadelelerini sahiplendiğimizi ifade ediyoruz.