Erdoğan ve İspanya Başbakanı'ndan ortak basın toplantısı

Erdoğan ve İspanya Başbakanı'ndan ortak basın toplantısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan  Recep Tayyip Erdoğan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez''i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi''nde resmi törenle karşıladı.

İkili yaptıkları görüşmenin ardından anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Erdoğan''ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

20 milyar dolar hedefimiz var. İnanıyorum ki değerli dostumla bunu yakalayacağız. 600''dan fazla İspanyol şirketin Türkiye''deki yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz. Güvenilir ortakları Türkiye''ye daha fazla yatırım yapmaya çağırıyorum. İspanyol bankası BBWA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye''ye olan güvenin en somut göstergesidir.

Birçok NATO ülkesi buradaki patriotlarını alıp götürürken, İspanya bunu yapmamıştır. İspanyol dostlarımıza teşekkür ediyorum. İspanya''nın bu tutumunun diğer müttefik ülkeler tarafından örnek alınmasını istiyorum. Bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve denize indirmiş vaziyetteyiz. Biz bunun çok daha büyüğünü İspanya ile yapalım istiyoruz.

Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendirdik. İspanya''nın bugüne kadar verdiği destek için de teşekkür ediyorum. Avrupa Birliği''nin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bakış açısıyla bakması ve somut adımlar atması gerekiyor. Gümrük birliği güncellenmeli ve vize muafiyeti konusunda adımlar atılmalıdır.

İspanya Hükümet Başkanı Sanchez''in açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Yatırımı çok fazla artırdık. 600''den fazla şirketin Türkiye''de yatırım yaptığını biliyoruz. Salgından etkilendik. Ticari iş birliğimizin eski seviyelere dönmesini istiyoruz. İspanya olarak ekonomik düzelmeyle ilgili olumlu haberler geliyor. Sosyal güvenliğe bağlılık kasımda başarılı rakamlara ulaştı.

İspanya ve Türkiye''nin ikili ilişkisi olgunluk seviyesine ulaştı.

BAŞKAN ERDOĞAN, PEDRO SANCHEZ''İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi''nde, basına kapalı gerçekleştirilen zirve öncesinde, Başkan Erdoğan ve Sanchez ile ilgili bakanların katılımıyla aile fotoğrafı çektirildi. Zirve, daha sonra Erdoğan ve Sanchez başkanlığında başladı.

Türkiye heyetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ile Türkiye''nin Madrid Büyükelçisi Burak Akçapar yer aldı. Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi''nin ilk toplantısı, 5 Nisan 2009''da İstanbul''da yapılmıştı. İki ülke arasındaki son zirve ise 24 Nisan 2018''de Madrid''de gerçekleştirilmişti.