Cüneyd Zapsu geri döndü. Bir zamanlar iktidarın akıl hocalarındandı

Cüneyd Zapsu geri döndü. Bir zamanlar iktidarın akıl hocalarındandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Başbakanlığı dönemindeki danışmanlarından Cüneyd Zapsu, uzun bir sessizliğin ardından geri döndü. Zapsu’nun, danışmanlığı döneminde fındık politikasına müdahale ettiği iddia edilmiş o dönem fındıkta kriz yaşanmıştı.

Cüneyd Zapsu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu CZD Holding A.Ş. tarafından, 2019 yılı sonlarına doğru kurulan “Beykoz Nuts Kuruyemiş A.Ş.”nin yönetim kurulu başkanı Cüneyd Zapsu oldu.

Zapsu Erdoğan’ın danışmanlığını yaptığı dönemde iktidarın fındık politikasını yönlendirdiği iddialarıyla da gündeme gelmiş ve tepkilerin odağında yer almıştı.

2006’DA NELER OLDU?

Üreticiler, kredi talebini, bir dönem Fındık İhracatçıları Birliği Başkanlığı da yapmış olan Başbakan''ın Danışmanı Cüneyt ZAPSU''nun engellediğini iddia ettiler. ZAPSU ailesinin şirketi Balsu, fındık ihracatı yapıyor. AKP''nin kuruluşundan sonra İstanbul İhracatçılar Birliği Başkanlığı, Fındık Tanıtım Grubu Eşbaşkanlığı ve Dünya Fındık Konseyi Eşbaşkanlığı görevlerinden istifa eden Cüneyt ZAPSU ise bu iddiaları reddetti.

Fiskobirlik''in içine düştüğü kriz Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN''ın 18 Haziran 2006 tarihinde Giresun İl Kongresi''nde birlik aleyhine yaptığı konuşmayla daha da büyüdü ve fındık fiyatları 4.5 YTL''den 2.5 YTL''ye indi. Ordu''da 22 Temmuz 2006''da büyük bir protesto mitingi gerçekleştirildi. Hükümetin, fındık alımının Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından yapılmasına ilişkin kararı da "Fiskobirlik devreden çıkarılmak isteniyor" yorumlarına yol açtı. Ancak hükümetin Eylül ayında Giresun kalite kabuklu tombul fındık için 4 YTL olarak açıkladığı fiyat, üreticiler tarafından tepkiyle karşılandı. Fındık, maliyeti altında satıldı, üretici perişan oldu. Yaşanan tartışmalar sonucu, 2005 yılında 2 milyar dolar düzeyine çıkan fındık ihracat geliri, 2006 yılında üçte iki oranında azaldı.

"SURİYE BİZİM İÇİN PAZARLIK OLACAK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2007 yılına kadar danışmanlığını yapan Cüneyt Zapsu, 2012 yılında yaptığı bir açıklamada, “Bu yıl Suriye’de yönetim değişikliği olacak. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Suriye, bizim için iyi bir pazar olacak" demişti.

Denizli Genç İşadamları Derneği’nin Dedeman Otel’de “Türkiye’de Yeni Fırsatlar” konulu konferans ile ilgili olarak DHA’nın 2 Mayıs 2012 tarihinde geçtiği haberde özetle şöyle denilmişti:

“Denizli Genç İşadamları Derneği tarafından Dedeman Otel’de ’ Türkiye ’de Yeni Fırsatlar’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Azizler Holding İcra Kurulu Başkanı Cüneyd Zapsu, katıldı. Zapsu, konuşmasına hakkında ortaya atılan iddiaları değerlendirerek başladı. Siyaseti hiçbir zaman aktif ve profesyonelce düşünmediğini, ancak siyasi gelenekten gelmeksizin Ak Parti Kurucular Kurulu Üyeliği ve Başbakan Errdoğan’ın danışmanlığı görevine getirilmesinin ardından gözlerin üzerine çevrildiğini söyleyen Zapsu, ‘Başta kendi partililerim olmak üzere tüm muhalefet, ’Bu adamın ne işi var burada?’ diye baktı. ’PKK ’lı’ dediler. ’El-Kaide ajanı’ dediler. ’CIA ajanı, MOSSAD ajanı’ dediler. Sonuçta bir baktım tüm kesimlerdeyim’ dedi.”

"FIRSATI KAÇIRMAMALIYIZ"

“Toplantının ardından iş adamlarının sorularını yanıtlayan Zapsu, Suriye’de Beşar Esat’ın babasının yakın çevresinden kurtulamaması nedeniyle sürekli olarak yanlış kararlar aldığını söyledi. Zapsu, ‘Türkiye bu kritik süreçte nerede durması gerektiğini çok iyi bilmeli. Bu yıl Suriye’de yönetim değişikliği olacak. Bu fırsatı kaçırmamalıyız. Suriye, bizim için iyi bir pazar olacak’ dedi.”

HASAN CUNEYD ZAPSU KİMDİR?

AKP İstanbul İl Başkanlığı’nın internet sitesinde, Kurucular Kurulu’nun ilk sırasında yer alan Zapsu’nun özgeçmişinde özetle şöyle deniyor:

“1956 yılında İstanbul''da doğdu. Alman Lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul ve Münih Üniversiteleri''nde İşletme Eğitimi almıştır. Halen Azizler Holding A.Ş. İcra Kurulu Başkanlığını yürütmektedir ve Holding bünyesinde değişik şirketlerde Başkan ve Başkan Yardımcılığı yapmaktadır. 1989-2001 tarihleri arasında İstanbul İhracatçı Birlikleri Fındık ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanlığı yapmıştır. 1997-2001 tarihleri arasında, merkezi A.B.D. New Jersey eyaletinde bulunan Hazelnut Council (Fındık Konseyi)''in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde de bulunan Cuneyd Zapsu, 2002 Mayıs ayından itibaren INC (Uluslararası Kabuklu Yemiş Konseyi)''nin başkanlığını yürütmektedir.”

İlgili Haberler