AKP'li Belediye'den pes dedirtecek imar oyunu

AKP'li Belediye'den pes dedirtecek imar oyunu
AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, tarım alanı olan ve Kemer Country’e komşu bölgeyi tarım dışı kullanıma açmak için karar çıkarttı. Yaklaşık 3,5 milyon metrekare büyüklüğündeki bölgeye ilişkin karara İYİ Parti ve CHP’li üyeler ret oyu verdi.

Demirören krediye karşılık Ziraat Bankası'na vermişti. AKP'li Belediye'den pes dedirtecek imar oyunu

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, Göktürk’te yer alan ve tarım alanı olan bölgenin imara açılması için harekete geçti. Söz konusu alan, İstanbul Göktürk’te bulunan tarihi Uzun Kemer ile Eğri Kemer arasının, İstanbul Caddesi ile Selanik Bulvarının batı bölgesini kapsıyor.

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, arsa ve daire fiyatlarının oldukça yüksek olduğu Kemer Country’e komşu olan Göktürk’ün batısını oluşturan arazinin tarım dışı kullanıma açılması için Belediye Meclisi’ne bir teklif sundu.

Öte yandan Kemer Country, son günlerde ülkenin gündeminde…

Organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesi ile hakkında soruşturma başlatılan Sedat Peker, Demirören Medya Grubu’nu satın alırken Ziraat Bankası’ndan çektiği krediyi ödemediğini öne sürmüştü.

Demirören Grubu''nun Kemer Country arazileri kredi karşılığında Ziraat Bankası''na ipotek ettirdiği ortaya çıkmış, kredi borcu ödenmeyince parseller Ziraat Bankası''na geçmişti.

Bakanlığın arazileri yapılaşmaya açan yeni imar düzenlemesi mahkeme tarafından iptal edilmişti. İBB, konut imarı isteyen Ziraat Bankası’na olumsuz yanıt vermişti.

AKP’LİLERDEN “ARAZİ TAHRİP EDİLDİ” İDDİASI

Tarım alanlarını, imara açmak için harekete geçen AKP’li yönetimin Meclise sunduğu teklifte özet olarak şu ifadelere yer verildi:

“Göktürk Yerleşkesi içinde bulunan alan ‘tarım alanı’nda kalmaktadır. Ancak depo, fabrika vb. yapıların bulunduğu alanın, topoğrafik yapısının tarım yapılmasını elverişsiz kılacak şekilde tahrip edildiği görülmektedir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Meslek Yüksekokuluna bir rapor hazırlatılarak alanın tarım yapmaya elverişli olup olmadığının belirlenmesi istenmiştir. Söz konusu rapor göre alan tarım yapılma özelliğini yitirmiş durumdadır.”

Teklifte ayrıca, 2010’da İBB tarafından söz konusu alanda planlama çalışmalarına başlandığı fakat imar planlarının henüz hazırlanmadığının altı çizilerek, İBB’nin görüş sorması üzerine İstanbul İl Toprak Koruma Kurulu’nun 13 Ocak 2011 tarihli kararında “Yeşil alan oranının yüksek tutulması” şartı ile söz konusu alanın tarım dışı amaçla kullanılması uygun görüldüğü belirtildi.

PLAN DEĞİŞİKLİĞİNDE KAMU YARARI ARANIYOR

Teklifte, yasa gereği, plan değişikliği yapılmasında kamu yararı olduğu konusunda Meclis kararı alınması gerektiği için teklifin Meclis onayına sunulduğu anlatılırken teklifin sonuç bölümünde özetle, “İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 18.01.2021 tarihli yazısına göre Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 13/d ve/veya 14/b maddeleri kapsamında kamu yararı alınmasına ilişkin taleplerde, İl Toprak Koruma Kurulu kararına istinaden kamu yararı kararı alınmasını talep eden Belediye Meclisi kararının alınması zorunludur.” İfadelerine yer verildi.

Teklif Belediye Meclisi’nde oy çokluğu ile kabul edilirken CHP ve İyi Partili meclis üyeleri teklife ret oyu verdi. Meclis kararında, “Kemerburgaz Bölgesi Batı Kısmına Ait alan için hazırlanmış olan kamu yararı kararı oyçokluğuyla kabul edilmiştir” denildi.

“HAZIRLANACAK İMAR PLANLARIYLA BÖLGE RANTA AÇILACAK”

Mecliste kabul edilen teklif hakkında açıklamada bulunan CHP Eyüpsultan Belediye Meclis üyesi Zülfü Çakar, bu karar ile tarım alanının yapılaşmaya açılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, söz konusu karardan sonra hazırlanacak imar planlarıyla bölgenin ranta açılacağını belirtti.

Çakar, kamu yararı kararının oyçokluğu ile kabul edildiğini ve bu teklifte bir kamu yararı olmadığı için CHP olarak ret oyu verdiklerini bildirdi.

İlgili Haberler