Deniz Bilimleri Profesörü 2023'ü işaret etti! İnan inanabilirsen

Deniz Bilimleri Profesörü 2023'ü işaret etti! İnan inanabilirsen
İzmir'de 11 Şubat'ta meydana gelen hortum felaketi büyük zarara sebep oldu. Yaşanan felakete ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2023 yılına kadar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yıkıcı hortumların meydana gelebileceğini belitti.

İzmir Çeşme''de 11 Şubat''ta yaşanan hortum felaketine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2 yıl boyunca ülkenin değişik yerlerinde yıkıcı hortumlar görebileceğimizi söyledi.

Ülkemizde nadiren meydana geldiği için fazla bilinmeyen hortumlar hakkında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü''nden Prof. Dr. Doğan Yaşar önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Yaşar, Türkiye''de bilinenin aksine hortumların meydana geldiğini ancak bunların Çeşmede meydana geldiği gibi ''yıkıcı hortumlar'' olmadığı için alışkın olunmadığını söyledi. Çeşme''deki hortumun yıkıcı felakete dönüştüğünü hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, bunun sebebini "Dünyada bin yılın en sıcak dönemleri yaşanıyor. 1960 yılından sonra en şiddetli küresel ısınmayı yaşıyoruz. Artık ‘pik’ yaptığı süreçteyiz. Bundan dolayı ekstrem hava olaylarını sık göreceğiz. Daha fazla hortum, kasırga, yağmur, sel felaketi gibi doğa olayları gerçekleşecektir.” diyerek açıkladı.

''TEMEL SEBEBİ KÜRESEL ISINMA''

Türkiye’yi şaşırtan hortumun temel sebebinin küresel ısınma olduğunu belirten Prof.Dr. Yaşar, “Deniz suyu çok ısınıyor. Yukarıdan ise soğuk bir atmosfer etki ediyor. Bir anda yaşanan karşılıklı etkileşimin sonunda sert bir hortum olayı gerçekleşti. Bundan dolayı Alaçatı''da 2 tonluk arabaları kaldırıp, yere vuran bir hortuma tanıklık ettik. Daha önce genellikle denizlerde oluştuğu için dikkat etmedik. İlk kez Ege kıyılarında bu oranda bir doğa olayını yaşadık” ifadelerini kullandı.

''2 YIL BOYUNCA YIKICI HORTUMLAR GÖRÜLEBİLİR''

Önümüzdeki 2 yıl boyunca Türkiye''nin değişik yerlerinde yıkıcı hortumlar görebileceğimizi açıklayan Prof. Dr. Yaşar, 2023 yılından sonra ise dünyanın farklı bir soğuma dönemine girebileceğini savundu. Prof.Dr. Yaşar, “Soğuma dönemlerinde de hortum olabilir. Hortumun asıl çoğaldığı ve yıkıcı etkiler gösterdiği zamanlar küresel ısınmanın olduğu dönemlerdir. Bana göre 2023’ten sonra hortumların yıkıcı etkileri olmayacak” diye konuştu.

ÇEŞME''DEKİ HORTUM FELAKETİ
 
İzmir''de 11 Şubat Perşembe günü sıralarında sağanak yağış ile başlayan fırtına kentte harara sebep oldu. 

Çeşme''de ise hortum felaketi yaşandı. Alaçatı''ya ulaşan hortum, kısa süre içinde Alaçatı Port''ta büyük hasar meydana getirdi. Tekneler battı, otomobiller devrildi, evlerin çatıları ve eşyalar uçtu, bir inşaatın kule vinci işçilerin kaldığı barakaların üzerine devrildi. 9''u işçi 18 kişi yaralandı. Yaralılar hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
 

İlgili Haberler