Deniz salyası deniz canlılarını tehdit ediyor

Merhaba değerleri okurlarım, günlerdir konuştuğumuz deniz salyası doğa ve deniz canlılarını tehdit etmemesi adına yetkililer var gücüyle çalıştıklarını dile getiriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum açıklama yaptı. Deniz salyasına ilişkin seferberliğimizin ikinci haftasını geride bıraktık. Toplanan 430 metreküp müsilajla birlikte toplamda 5738 metreküp deniz salyası temizlenmiştir. Çalışmalar sürüyor şeklinde devam ediyor.

İnşallah tez zamanda normale dönüş olur umuduyla..

Vatandaş konuya ilişkin konuşuyor.

- Pandemi pandemi dediler, hijyen, maske mesafe diye... aşı aşı dediler... Aşıları vurulduk. Yok olmadı.. Çin aşısı değil, Alman aşısı yok az tuttu, yok çok tuttu. Faydası, zararı ne olur... tartışılırken 3 kez daha tam tutması için yine aşı yapılmalı tartışmasına bir anda müsilaj da eklendi. Havada, karada, denizde kirlilik kıyamet alameti.. Ne yapacağız doğ ada böyle tepkisini kirlilikten nasibini alıyor.

- Her yerde, her alandaki, kirlilik, rüşvet, torpil kirliliği, eğitim eksikliği derken, doğa bile yoruldu. Turizmi açtılar. Denizler kirlendi. Düzelir mi bilmiyorum..

- Bir an önce temizlensin. Balıklara, deniz canlılarına bişey olmasın...

- Pandemide neredeyse iki yıl evlere kapandık. Tam tatile gidecek ekonomimiz olmasa bile deniz havası alırız diyorduk. Görsel kirlilik çok kötü. Deniz canlılarına yazık. Deniz ulaşımını da etkiler bu durum..

- Biz bireylere de kişisel görev düşüyor. Adam mangalını yapıyor. Bir güzel keyif. Hop haydi bütün çöpler denize. Ya da çimenlerde bırak kaç.. Olacağı bu..

- Temizlenmesini istiyorum. Lütfen bir an önce hallediniz de denize girelim.

- İnsanların çoğalması ve tabiata karşı çok pervasızca davranılması.. Eskiden ben bu Bakırköy''de sahilden denize girerdim. Öyle temizdi ki, bardaktan al suyu iç. Şimdi insanlar kilometrelerce uzağa gidiyorlar tabiata doymak için ama asıl tabiat buradaydı. Fakat insanlar kayıtsızca davrandıkları için kimyasal atıklar vs.. bu hale geldi. Deniz salyası da bu yüzden oldu.

- Denizin ne halde oluşu zaten havada da karada da denizde de belli oluyor. İnsanlarımızın deniz kenarına gittiğinde daha dikkatli olması lazım. Sigara izmariti vs. atmamaları lazım. Daha duyarlı olunması lazım. Bunları herkes çok iyi biliyor ama kimse uygulamıyor. Tatile bile gitmeyi düşünmüyorum.

- Pek yorum yapamıyorum. İnsanlardan kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kışın daha temiz yazın daha kirli denizler.

- Zamanında alınmamış tedbirler. İş en son noktaya gelindiğinde ciddiye alınıyor her şey, bizde bu var.

- Rezalet ötesi. Türkiye''nin geldiği son durum. Ben doğuma büyüme İstanbulluyum, Marmara''nın nasıl mahvedildiğine kendim şahidim. Önceden Ataköy''de denize girerdim şimdi hâl ortada. Diktiler kazık kadar şeyleri... Bunlar cehaletin göstergesi. Talan ve cehalet bir araya getirilince güzelim ülke bu hale getirildi.

- Denizleri kirletenlerin gözleri kör olsun. Rast gele her şeyi atıyorlar denizleri kirletiyorlar. Allah yardım etsin. İnşallah temizlenir de, denizlerimiz tertemiz olur.

- İnsanlığın doğayı kirletmesinin karşılığında; doğanın insanlığa verdiği güzel bir cevap! Asıl mesele, doğaya duyarlı bir toplum yaratmak.

- Denizleri Atatürk''ten sonra kimse temizlemedi.

- Göz göre göre 30-40 yıldır Marmara denizini bir çöplüğe dönüştürdüler. Gezegeni yok ettik.

- Ben Almanya''da yaşadım 12 sene, böyle bir pislik görmedim

- Yurt dışından biri atmış gibi geldi, kasıtlı gibi geldi bilmiyorum da... Şüpheler var her şey üst üste..

- Galiba elin Avrupalısının çöplerini parayla bizler alıyormuşuz. Emin değilim. Geçen arkadaşlarla konusunu yaptık. Boğaz''dan geçen gemilerin belirli mesafede deniz pisliklerini bırakıp gittiklerini duydum. Doğruysa etkisi vardır. Bir de bireylerin kendi çöpüne sahip çıkmayarak doğayı kirletmeleri... konuşmaları uzayıp gidiyor.

Sağlıklı güzel haberler paylaşmak dileğiyle.

Yazarın Diğer Yazıları