Sivas ve Eskişehir’e UEFA’dan şok talep

Sivas ve Eskişehir’e UEFA’dan şok talep
İki kulübümüzü incelemeye alan Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) müfettişleri 2’şer yıl men ve ağır para cezaları verilmesini istedi. Yiğidolar ve Kırmızı-Şimşekler, Avrupa’nın önde gelen hukuk büroları ile anlaşarak savunma hazırlıyor

Eskişehirspor ve Sivasspor’un durumlarını incelemeye başlayan UEFA’dan her iki kulübümüze şok ceza talebi geldi. UEFA  Disiplin müfettişlerinin raporları kulüplere ulaştı ve iki kulüp için de 2’şer yıl men ve ağır para cezaları talep edildi.  Bunun yanı sıra müfettişler kulüplerin 1’er milyon euro da para cezası talebi oldu. UEFA’nın 2 yıl men ve ağır para cezasını önlemek için harekete geçen Eskişehirspor ve Sivasspor uluslararası hukuk büroları ile anlaşma sağlayarak savunmalarını hazırlamaya koyuldu. 2 Haziran’da Eskişehirspor ve 3 Haziran’da da Sivasspor’un savunmalarını alacak olan UEFA, 5 Haziran’da nihai kararını açıklayacak. Bu arada UEFA’dan 1 yıl tedbir cezası alan Beşiktaş’ın son dosyası da haziranın ilk haftasında karara bağlanacak. UEFA disiplin müfettişleri, 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararını esas alarak Beşiktaş hakkında soruşturma başlatmış ve Beşiktaş’ın Avrupa Kupalarına 1 yıl, gerekirse sonraki yılda katılmaması gerektiğini belirten bir rapor hazırlamıştı. 

Sıfır tolerans
UEFA’nın kriterleri “Bir kulübün yönetim kurulu üyelerinden tutun da, en alttaki personeline kadar herkesin tüm fiil ve davranışları kulübü bağlar diyor. Taraftarın hareketlerini de bu ’bağlayıcı’madde içerisine sokan UEFA, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu’nun ceza mahkemesinden ceza almasını esas alarak siyah-beyazlı kulübe tedbir cezası koymuştu. UEFA, Fenerbahçe’ye 2 yıl men cezası verirken 8 maçı gerekçe gösterdi. CAS ise bu 8 maçı 4’e indirdi. 

İşte o maçlar
Aklanan maçlar: Trabzonspor-İstanbul Büyükşehir Belediyespor, Kardemir Karabükspor-Fenerbahçe, Eskişehirspor-Trabzonspor, Trabzonspor-Bursaspor. CAS tarafından suçlanan maçlar: Fenerbahçe-Ankaragücü, Fenerbahçe-İstanbul Büyükşehir Belediye, Gençlerbirliği-Fenerbahçe, Sivasspor-Fenerbahçe.
Ruhi Kanal