Gül’ün Mısır açıklamaları çok tehlikeli!

Gül’ün Mısır açıklamaları çok tehlikeli!
Gül’ün Mısır açıklamaları çok tehlikeli!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Mısır’da yaşanan olayların bu ülkenin iç sorunu olarak değerlendirilemeyeceği açıkla

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Mısır’da yaşanan olayların bu ülkenin iç sorunu olarak değerlendirilemeyeceği  açıklaması yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi. Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Türkiye’nin başka bir ülkenin iç işlerine karışarak tehlikeli bir politika izlediğini belirterek, “Başka ülkelerin iç işlerine karışırsak, başkalarının da bizim meselelerimize karışmasına tepki gösteremeyiz” dedi.

 


Savaşta bile söylenmez

 


Cumhurbaşkanı Gül’ün, Mısır konusundaki sözlerinin Türkiye’yi PKK ile mücadelesinde sıkıntıya sokabileceği uyarısında bulunan Öymen, “Bir siyasi partiyi desteklerseniz, çatışmalarda taraf olursanız olmaz. Mevcut hükümeti eleştirebilirsiniz ama gayrimeşru derseniz iç işlerine karışmak olur. Mısır’da insan haklarına tepki gösterebiliriz ama Müslüman Kardeşler’in abisi gibi konuşmak içişlerine karışmaktır. ’Bunlar katliamcıdır’diyemezsiniz. Bir ülkeye savaş ilan ettiğiniz zaman bile hakaret edemezsiniz” diye konuştu.
Mısırdaki katliamları eleştirmek gerekteğini savunan MHP’li Oktay Vural da, “Türkiye ülkelerin iç meselelerinde taraf haline gelmemeli. Bu katliamlar kabul edilebilir değil. Hepimizin kınaması gerekiyor. Uluslararası seviyede katliamları yapanlarla ilgili durdurma ve caydırma açısından gerekli tepkiler konulmalı. Bunlar iç meselelerine karışmak olmaz. Devlet yöneticilerinin halkını katletmesi insanlık dramıdır. Bu katliamları iç mesele görüp, görmemezlikten gelmemek lazım” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise Türkiye’nin AKP iktidarıyla dış politika konusunda raydan çıktığını savundu. Tekin, “İktidar Türkiye’yi küresel oyuncak haline getirdi. Orta Doğu coğrafyasında dostumuz kalmadı. Birilerine laf söylemeden önce ’nerede hata yaptık’denilmesi gerekiyor. Hiçbir ülkenin iç meselesine karışamayız, buna hakkımız yok” dedi.

 


“Kimse karışamaz” demişti

 


Cumhurbaşkanı Gül, 2009’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’de bir mesele var. Herkesin kendi problemini kendisi çözmesi gerekir. Bir ülke kendi sorunlarını kendi inisiyatifi ile çözmezse başkaları günü gelir daima bunu istismar eder. Siz çözemezseniz, birileri gelip paye çıkarmaya, dışarıdan müdahalede bulunmaya çalışır. Bu nedenle kendi içimizde, doğru bildiğimiz şekilde çözelim” demişti.