Türkiye'nin kredi notu yeniden düşürülebilir

Türkiye'nin kredi notu  yeniden düşürülebilir
ABD'nin parasal genişleme adımlarını geri çekmeye başlaması ile gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sallantı, Türkiye'de daha sert hissedilmeye devam edecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi, kredi notunu ise "BB+" olarak korudu. 
S&P'dan kararla ilgili yayınlanan açıklamada şu ifadeler dikkati çekiyor, ''Zayıf TL ve TCMB'nin 2014 yılındaki yüzde 5 enflasyon hedefini kaçırma olasılığı beklentilerimize katkıda bulundu. Türkiye'nin notunu 12 ay içerisinde 3'te 1 ihtimalle düşürebiliriz.  Ödemeler dengesi ya da büyümeyle ilgili şok bir durum yaşanabilir'' 

Endişelerin vadesi

Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi ve eski Kıdemli Ekonomist Burcu Ünüvar, Standart&Poor's'un (S&P) Türkiye'nin "BB+" olan kredi notunu koruyarak, not görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirmesine ilişkin, "Ön plana çıkan nokta büyümeden beklenen sert iniş senaryosudur. Sert inişin bütçede bozulmayı tetiklemesi ihtimali, dış dengedeki zayıflık ve Türkiye'de dikkatli yönetim gerektiren alanlarda 'denge-kontrol' noktalarının noksanlığına atıfta bulunulması, S&P'nin endişelerinin kısa vadeli olmadığını gösteriyor" dedi.

Sert iniş

Ünüvar, kararla ilgili açıklamasında, ön plana çıkan noktanın büyümeden beklenen "sert iniş" senaryosu olduğunu belirterek, "Bu sert inişin bütçede bozulmayı tetiklemesi ihtimali, dış dengedeki zayıflık ve Türkiye'de dikkatli yönetim gerektiren alanlarda 'denge-kontrol' noktalarının noksanlığına işaret edilmesi, S&P'nin endişelerinin kısa vadeli olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Yeni indirim yolda

Burvu Ünüvar, daha sonra şunları kaydetti:
"S&P önümüzdeki 12 ay içerisinde bir not indiriminin de gündemde olabileceğini belirtiyor. Lehman Krizi ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının piyasa üzerindeki etkisinde bir azalma olsa da yine de verilen kararın etkisinin hissedileceğini düşünüyorum. Piyasa oyuncuları, diğer kredi derecelendirme kurumlarından yakın zamanda benzer bir hamle gelip gelmeyeceğini merak edeceklerdir. ABD'nin parasal genişleme adımlarını geri çekmeye başlamasıyla birlikte gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sallantı, Türkiye'de daha sert hissedilmeye devam edecek."