İYİ Parti Atatürk’ün mirasından yola çıkarak hazırladı

İYİ Parti Atatürk’ün mirasından yola çıkarak hazırladı
İYİ Parti, Cumhuriyetin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasından yola çıkarak “Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) Tarım Bilimleri Akademisi” projesi hazırladı.

İYİ Parti’nin projesi, tarım üreticilerinin, iyi şartlarda, en yeni teknolojiyle, bilimin öncülüğünde üretim yaparak verim ve kazançlarını artırmasını hedefliyor.

Proje ile çiftçileri kaderine terk eden yaklaşımların sona erdirilmesi ve tarımsal üretimde yenilikçi uygulamalarla çiftçilerin birer girişimci ve “asıl aktör” haline getirilmesi öngörülüyor. Parti, projeyle “tohum ve tarımsal ilaçlarda dışa bağlılığı sonlandırmayı” da planlıyor.

Bu hedefler için gerekli bilgi ve donanım, kurulacak olan AOÇ Tarım Bilimleri Akademisi’yle sağlanacak.

İYİ Parti’nin yapacağı çalışmalar şöyle:

AR-GE DESTEĞİ: Akademi, tarımsal Ar-Ge’nin merkezi ve beyni olacak. Üreticiler hem dünyadaki yeni teknolojilerden faydalanacak hem de Türkiye’nin tarımda ihtiyaç duyduğu çözümlere milli kaynaklar ve milli Ar-Ge desteğiyle ulaşacak.

GEN KAYNAKLARI: Türkiye’nin sahip olduğu önemli zenginliklerinden biyolojik çeşitlilik, iklim krizi ve insan kaynaklı nedenlerden zarar görüyor. Bu durumu tersine çevirmek mümkün. Uluslararası Biyoçeşitlilik ve Gen Kaynakları Merkezi kurularak yurtdışına çıkarılan gen kaynaklarının geri getirilmesi için harekete geçilecek. Böylece Akademi büyük bir tarımsal teknoloji üssü haline gelecek.

BİLİMSEL ÇALIŞMALAR: Akademi, tarım alanında, Türkiye’yi “Tarım 3.0 ve 4.0” hedefine taşıyacak. Fikir ve keşif sahiplerine, tarımsal üreticilere ve tarım alanında bilimsel çalışma yürütmek isteyenlere ortam, kaynak ve olanak sağlanacak.

ÇİFTÇİ-DEVLET EL ELE: “Liyakatsiz yönetim, kontrolsüz döviz kuru, keyfi faiz oranları ve başarısız ekonomi politikaları” sonucu tarımda da maliyetlerin yükseldiğine dikkat çekilen proje çalışmasında çiftçinin döviz kuruna ezdirilmeyeceğine, devlet desteklerinde tarımın önceleneceğine dikkat çekildi. Projede, “en yüksek verim için çiftçi-devlet el ele çalışacak” denildi.

İlgili Haberler