Dışişleri Ukrayna'dan tahliyeyi üç gün sonra başlattı. Bu nasıl öngörü?

Dışişleri Ukrayna'dan tahliyeyi üç gün sonra başlattı. Bu nasıl öngörü?
Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada 36 saat sonra ilk tahliyeyi gerçekleştirildiğini, yüzlerce Türk vatandaşının Kiev’den otobüslerle İstanbul’a doğru yola çıktığını duyurdu. Güldere’nin ardından bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise karayoluyla taşıma kararını teyit ederken “16 bin civarında vatandaşımıza tek tek telefonla ulaştık.” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasında 24 Şubat sabahı savaşın resmen başlamasının ardından Türk vatandaşların bölgeden nasıl tahliye edileceği en çok merak edilen konulardan biriydi. Beklenen açıklama dün akşam saatlerinde Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’den geldi. Odatv’ye konuşan Güldere, ilk gündem maddelerinin Harkov’daki öğrenciler olduğunu belirtti. İki gündür sadece üç saatlik uykuyla ayakta kalan ve operasyonu yürüten Büyükelçi Yağmur Ahmet Güldere, şunları söyledi:

“Şartların el verdiğini düşündüğümüz anda, düğmeye basarak, vatandaşlarımızın tahliye sürecine başladık. Burada hiçbir kardeşimizin, hiçbir vatandaşımızın ve aile fertlerinin mağdur olmaması için son noktaya kadar gereken bütün tedbirleri alacağız. Bu tedbirleri alırken de eldeki imkanlar ve ülkedeki asayiş koşullarına bakıyoruz. Bu koşullar el verdiği anda, bir fırsat penceresi açıldığında, en uygun yöntem ve en uygun güzergahı belirleyerek, vatandaşlarımızı oluşturduğumuz listelere göre, tahliye etmeye çalışacağız. Şimdilik en büyük sıkıntı, hava sahasının kapalı olması. Hava sahası açıldığında, uçaklar devreye girdiğinde, çok daha rahat edeceğiz. Ama şu andaki güvenlik koşulları nedeniyle bunun ne zaman olacağını kestirmek çok kolay değil.”

“NOKTA KONANA KADAR DEVAM EDECEK”

Kiev Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, “Ön gördüğünüz bir süre var mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Fırsat pencereleri açıldıkça bunları değerlendiriyoruz. Çünkü bazı bölgelerde çatışmalar şiddetleniyor, bazı bölgelerde birlik hareketlilikleri oluyor. Bir gün güvenli gördüğümüz bir bölge, ertesi gün güvensiz hale geliyor. Biz de tabi bu süreçlerde sahadan gelen bilgilere göre; uygun bir güzergah belirlemeye çalışıyoruz.”

Büyükelçi Güldere, “Tahliye süreci başladı, devamı gelecek mi?” sorusuna da “Tahliye süreci başladı, nokta konana kadar devam edecek. Bunda hiçbir tereddüt yok. Burada kalanlar biraz daha sabretmek zorundalar. Onları da ilk fırsatta Türkiye’ye göndereceğiz” diye yanıt verdi.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU: UKRAYNA''DAN TAHLİYELER BAŞLADI

 

Güldere’nin açıklamalarından çok kısa bir süre sonra NTV’de canlı yayına bağlanan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tahliyelerin başladığını teyit etti. Çavuşoğlu, “12 Şubat''tan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştü. Özellikle 12 ve 22 Şubat''ta yaptığımız duyurulardan sonra." dedi.



Çavuşoğlu, kalan vatandaşların Türkiye''ye getirilmesi konusunda dün ortamı görmek istediklerini belirterek, "Bugün kara yoluyla vatandaşlarımızı taşıma kararı aldık. Hazırlıklarımız zaten daha önceden yapılmıştı. Aynı zamanda vatandaşlarımıza tek tek telefonla da ulaşıyoruz. Toplamda 20 bin civarında vatandaşımız vardı Ukrayna''da, 16 bin civarında vatandaşımıza tek tek ulaştık." diye konuştu.



Ahıska Türkleri, Gagauz Türkleri ve Kırım Tatarlarının liderleriyle de sürekli temas halinde olduklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Gerektiği zaman o kardeşlerimizin tahliyesi konusunda da gerekli hazırlıkları beraber yapıyoruz. Türk Hava Yolları ve diğer hava yollarıyla temas halindeydik. Geniş gövdeli uçuşları da başlatmıştık ama artık hava sahası kapalı olduğu için havadan tahliye yapamıyoruz. Aynı şekilde denizden de tahliye yapamıyoruz, o nedenle otobüslerle karadan tahliyeleri başlattık. "

Çavuşoğlu, Lviv''deki 70 Türk vatandaşının Polonya''ya doğru geldiğini, Türkiye''nin Polonya, Moldova ve Romanya''daki büyükelçilik ve konsolosluklarını hareketlendirdiğini anlattı.

Kendi imkanlarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının sınır kapılarına ilişkin duyurularını takip etmeleri çağrısında bulunan Çavuşoğlu, "Bu akşam 270 civarındaki vatandaşımızı otobüslerle Odessa''dan Köstence''ye gönderiyoruz. Yaklaşık 2 saat önce 90 civarında vatandaşımızı iki otobüs Kiev''den alıp Romanya üzerinden ülkemize gönderecek." dedi.

Çavuşoğlu, Harkiv''den 110 Türk vatandaşının 2 otobüsle yarın sabah hareket edeceğini belirterek, "Yarından itibaren tahliyelerimize hız vereceğiz." ifadesini kullandı.

Vatandaşların karadan tahliyesinin başladığını ancak hava sahasının açılması halinde havadan da tahliye için hazırlıkların yapıldığını söyleyen Çavuşoğlu, hava koridorunun açılması için hem Rusya hem de Ukrayna nezdinde girişimlerde bulunulduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, bu akşamüstü tahliyelerin başladığını belirterek, şimdiye kadar tahliye için başvuran vatandaşların sayısının yaklaşık 2 bin 500 olduğunu söyledi. Kendi imkanlarıyla, kendi araçlarıyla Ukrayna''dan ayrılarak batıdaki ülkelere doğru giden vatandaşların da olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, tahliye sürecinin en kısa sürede tamamlanacağını, yarından itibaren sürecin hızlandırılacağını vurguladı.

Ukrayna''da 20 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının 12 ve 22 Şubat''ta yaptığı duyuruların ardından 5 bin vatandaşın Türkiye''ye döndüğünü, tahliyelerin ise bu akşam itibarıyla başladığını belirtti.

 

"7 ÜLKE TAHLİYE İÇİN KATKI SAĞLAMAMIZI İSTEDİ"

Ukrayna''dan Türkiye''ye vatandaşların tahliye sürecinin karadan başladığını anlatan Çavuşoğlu, "7 ülke vatandaşlarını tahliye etmemizi ya da tahliyeye katkı sağlamamızı istedi, talep geldi. Başta can Azerbaycan olmak üzere Gana, Katar, Moğolistan, Somali, Sri Lanka ve Türkmenistan. Tabii imkanlarımız çerçevesinde bu ülkelerin vatandaşlarının tahliyesine de sahada gerekli desteği vereceğimizi söylemek isterim." dedi.
 

 

İlgili Haberler