Dolar ve Euro'yu önceden bilen Remzi Özdemir bu işin sonunu açıkladı. Bu yazıyı okumadan Dolar ve Euro almayın

Dolar ve Euro'yu önceden bilen Remzi Özdemir bu işin sonunu açıkladı. Bu yazıyı okumadan Dolar ve Euro almayın
Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir, yeni haftaya 8 liradan başlayan dolar ile ilgili değerlendirmede bulundu. Doların yükselişinin ne zamana kadar devam edeceğini ve nerede duracağını da açıkladı.

Yeniçağ yazarı Remzi Özdemir'in doların 8 lira olmasını değerlendirdiği işte o yazısı…

Piyasadan Merkez Bankası’na yanıt: 1 dolar 8 TL

Merkez Bankası geçen hafta beklentilerin aksine faiz artırımı yapmayarak sabit tutmuştu. Piyasanın tepkisi devam ediyor. Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı. Peki dolar nerede duracak?

Merkez Bankası siyasetin de etkisi ile piyasanın beklentilerini dikkate almadı ve faizleri sabit tuttu. Ekim ayında 4,9 milyar dolar dış borç ödeyen banka ve özel sektör, panikle dolar almaya başladı. Çünkü Kasım ayında bu sektör için yüklü döviz ödemeleri var.

Kasım’da şirketlerin ödeyeceği döviz cinsi dış borç; 1 milyar 625 milyon, bankaların 3 milyar 765 milyon ve kamunun 522 milyon olmak üzere toplam dış borç 5,9 milyar dolar olacak.

Bu beklenti dahi doların yükselmesine neden oluyor. Nitekim Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra piyasadan dolar satın alanların yabancıların yanı sıra yerleşiklerin de ağırlıklı olduğu görüldü. Özellikle bankalar, doların daha da yükseleceği beklentisi ile borç kapatmanın peşindeler. Bu da Merkez Bankası’nın acil bir toplantı yapıp faizleri arttırmadan Türk lirasındaki değer kaybının düşmemesi anlamına geliyor.

Merkez Bankası’nın elinde dolara karşı sadece faiz silahı var. Bu silahı çekmediği sürece dolar yükselecektir. Çünkü Türkiye’nin döviz rezervleri ekside ve yüklü dış borç ödemeleri var.

MERKEZ YANLIŞ YAPTI

Merkez Bankası doların 8 TL’ye ulaşmasının tek sorumlusudur. Geçtiğimiz haftalarda sürekli piyasaya yeni bir faiz artışı olabilir sinyali veren banka, Para Kurulu toplantısında tam tersini yaptı.  Merkez Bankası’nın bu kararı zaten döviz rezervi ekside olan Türkiye’de dengelerin sarsılmasına neden oldu.

SWAP DA YOK!

Türkiye’nin dövize sıkışmasının bir nedeni de başta Katar olmak üzere bazı ülkelerden yapılan swap borçlanmalarının da kesilmesi oldu.  Türkiye bir süredir swap anlaşması yapamıyor.

 

İlgili Haberler