Dört Arap ülkesinden ortak "Katar" bildirisi

Dört Arap ülkesinden ortak "Katar" bildirisi
Katar'ı boykot eden 4 Arap ülkesinden, ABD ve Katar'ın imzaladığı 'terörle mücadele mutabakatı'na yanıt geldi. Yayınlanan ortak bildiride"Halihazırdaki uygulamalarımız devam edecek" denildi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, Salı günü resmi haber ajansları aracılığıyla yaptıkları açıklamada, mutabakatın yeterli olmadığını söyleyerek, yaptırımların devam edeceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın Salı günkü Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında "terörle mücadele ve terörün finansmanının önlenmesi" konularında işbirliği yapılması üzerine mutabakat zaptı imzalanmıştı.

Dört ülkenin yaptığı açıklamada, ABD'nin diplomatik krizi çözmek için sürdürdüğü çabalar takdirle karşılandı ve Katar'ın terörizmin finansmanına yönelik mücadelesinin yakından izleneceği kaydedildi.

Reuters haber ajansına göre, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es Sani ise anlaşmanın dört Arap ülkesiyle yaşadığı krizle ilgisi olmadığını savundu.

Katar'a tavır alan 4 ülke tarafından yayımlanan ortak bildiride, "Katar makamları terörle mücadele ile bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını kapsayan adil taleplerimizin tamamını yerine getirinceye kadar halihazırdaki uygulamalarımız devam edecek" ifadesine yer verildi.

Bildiride, ABD'nin terör ve buna finansman desteği sağlanmasıyla mücadeledeki rolü ve kaynağı ne olursa olsun, ABD-Arap ve İslam Ülkeleri Zirvesi'nde sağlam bir ortaklığın, ayrıca terör ve aşırılığa karşı uluslararası net bir tavrın oluştuğu aktarıldı.

"BU ADIMLAR YETERLİ DEĞİL"

Katar ile ABD arasında terörizmin finansmanının önlenmesine yönelik dün imzalanan mutabakat zaptının, 4 ülkenin uzun zamandır Katar'dan 'teröre desteğini kesmesi' çerçevesinde defalarca bildirdiği talep ve baskılarının bir neticesi olduğu belirtilen bildiride, "Bu adım yetersiz. Katar makamlarının terörün desteklenmesi, buna kucak açılması ve finanse edilmesiyle mücadeledeki ciddiyeti yakından izlenecek" değerlendirmesi yapıldı.

Bildiride, Doha yönetiminin 'terörü desteklediği, finanse ettiği, aşırılık yanlılarına kucak açtığı, nefret söylemini yaygınlaştırdığı ve diğer ülkelerinin içişlerine müdahale ettiği' öne sürüldü. Katar aleyhindeki uygulamaların bu nedenlere dayandığı ifade edilen bildiride, Doha yönetiminin buna tam anlamıyla son vermesi ve adil, yasal talepleri yerine getirmesi gerektiğine değinildi.

Ambargo uygulayan ülkelerin, Katar'ı 2013 Riyad Anlaşması ile 2014'teki tamamlayıcı anlaşmayı ihlal etmekle de suçladığı bildiride, Katar makamlarının sonuncusu 2013 Riyad Anlaşması olmak üzere tüm anlaşmaları ve yükümlülükleri bozmayı alışkanlık haline getirdiği iddia edildi.

Bildiride, 4 ülkenin Katar'a ambargo uygulamasına gösterdiği gerekçelerin yanı sıra bu ülkenin 'ciddiyetini doğrulayacak sıkı bir denetim olmaksızın mevcut siyasetine bağlı olarak vereceği taahhütlere güvenilemeyeceği' kaydedildi.

 

İlgili Haberler