Irak petrol şirketlerine borçlanıyor

Irak petrol şirketlerine borçlanıyor
OPEC’in ikinci büyük petrol üreticisi Irak, fiyatlardaki düşüş sebebi ile petrol sahalarını geliştiren şirketlere borçlanıyor.

Enerji sektöründen kaynaklar; Irak devletinin, ülkedeki petrol sahalarını geliştiren petrol şirketlerine olan borçlarının arttığını ifade ederek, petrol fiyatındaki düşüşün, OPEC’in ikinci büyük üreticisi olan ülkenin gelirlerini azalttığına işaret ediyorlar. Royal Dutch Shell, BP ve Exxon Mobil gibi Batılı enerji şirketleri, ülkenin güneyindeki sahalarda çıkarttıkları ve buldukları petrol karşılığında Irak yönetiminden dolar cinsi sabit bir ücret alıyorlar. 
Petrol fiyatlarının geçen yıl Haziran ayındaki 115 dolar düzeyine kıyasla yarı yarıya azalarak 56 dolara inmesi ise Irak’ın petrol şirketlerine ödemesi gereken ücretler için iki kat petrol üretimine ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu, ülkenin bir kısmını ele geçiren IŞİD militanlarına karşı askeri harekat yürüten hükümetin gelirlerini daha da azaltıyor. 

Bağdat’ın payı azalıyor
Büyük petrol şirketlerinden birinde Irak’ta petrol arama projelerinden sorumlu bir kaynak, “Iraklılar’ın bir sorunu var. Petrol fiyatları yarıya indiği için şirketlere hizmet ücreti karşılığı vermeleri gereken petrol miktarı iki kat arttı. Yani Irak’ın payına daha az petrol düşüyor” dedi. Kaynaklar; bu nedenle Irak’ın Batılı petrol şirketlerine vermesi gereken nakit karşılığı petrol tahsis edemediğini, söz konusu şirketler yerine nakit karşılığı kendisinden petrol satın alan şirketlere tahsis ettiği petrolü ise arttırdığını belirtiyorlar. Batılı şirketlerin Irakla yaptığı petrol sahası geliştirme sözleşmeleri önceki yıllarda harcanacak büyük emeğe karşılık gelirin az olduğu sözleşmeler olarak görülüyordu. Ancak, petrol fiyatlarındaki keskin düşüş, kontratların çekiciliğini arttırdı.