Dünyanın bir ucunda dünya liderinin anıtı

Dünyanın bir ucunda dünya liderinin anıtı
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hatırasına bir önemli saygı gösterisi de Japonya’dan geliyor. Kaidesiyle birlikte 7.5 metrelik Atatürk heykeli Japonya’nın Kushimoto kentine bulunuyor. İşte ayrıntılar...

Uzmanların aktardığına göre; heykelin Japonya macerası 1996 yılında başlıyor. Kashiwazaki kasabasında o tarihte kurulan Türk Kültür Köyü için Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü tarafından heykeltıraş Metin Yurdanur’a ısmarlanan heykel, bundan 14 sene önce dikilmiş. İşletme 2005 yılındaki Niigata depreminin ardından kapatılmış. Depremde heykelin kaidesi zayıflayınca sökülerek, Türk büyükelçiliğinin girişimiyle bir depoya kaldırılmış. Kushimoto Belediyesi’ne teslim edilen 8 tonluk bronz heykelin 2010 yılında kasabada yeni kaidesine yerleştirildiği belirtiliyor.

Heykelin kaidesinin üzerinde Türkçe ve Japonca olarak “Yurtta sulh, cihanda sulh” yazısı yer alıyor. Önündeki tanıtıcı panoda ise Kushimoto Belediyesi’nin ağzından şu yazı ve Japonca tercümesi bulunmakta:

"Birinci Dünya Savaşı sonunda bölünüp işgal edilen vatanını kurtarmak için halkına önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk, ulusuna bu savaşta büyük bir zafer kazandıran Türk ulusunun büyük kahramanıdır.

Atatürk, ilk Cumhurbaşkanı olarak uyguladığı kapsamlı devrimlerle ülkesinin çağdaşlaşmasını sağlayan, Cumhuriyet’in kurucusu olarak bugün de Türk ulusunun derin sevgi ve saygıyla bağlı olduğu büyük önderidir.

Bu heykel, Japonya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkilerinin başlangıcı olan Ertuğrul Firkateyni’nin batmasının 120. yıldönümüne denk gelen içinde bulunduğumuz bu yılda, ikili ilişkilerin daha da gelişmesi dileği ile T.C. Tokyo Büyükelçiliği tarafından Kuşimoto Belediyesi’ne hibe edilmiştir.

Bu heykelin Kuşimoto Belediyesi’ne hibe edilmesi ve dikilmesi için büyük destekte bulunan başta T.C. Tokyo Büyükelçiliği ve Nippon Foundation olmak üzere emeği geçen kişi ve kuruluşlara en içten teşekkürlerimizi sunarız.

3 Haziran 2010"

Atatürk heykeli Japonya''ya turistik geziye giden Türk vatandaşların gurur vesilesi olarak sosyal medyada paylaşılıyor.

 

İlgili Haberler