Dünyanın dört bir yanında kırmızı alarm: Felaket domino etkisiyle hızla ilerliyor

Dünyanın dört bir yanında kırmızı alarm: Felaket domino etkisiyle hızla ilerliyor
Arktik’te buz tabakalarından Sibirya’ya Amazon yağmur ormanlarından Kaliforniya yangınlarına kadar dünyanın dört bir yanında kırmızı alarm verildi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle mücadele verilirken, bilim insanları, insanların başa çıkma deneyimi olmayan yepyeni bir evreye geçeceğini ve bunun oldukça maliyetli ve yıkıcı etkileri olacağı konusunda uyardı.

 

KAYNAK: NTV

The Guardian’dan Michael Marshall’ın haberine göre dünya iklim değişikliği nedeniyle dünyanın dört bir yanında alarm veriyor. Uzmanlar ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki orman yangınların, küresel ısınmanın etkileriyle daha da kötüleştiğini açıkladı. Temmuz ayında yapılan araştırmayla birlikte, Kuzey Kutbu'nda muhtemelen dramatik değişikliklere yol açacak "ani bir iklim değişikliği olayının" meydana geldiği konusunda uyarı yapıldı. Öte yandan, 14 Eylül'de, Grönland'ın kuzeydoğusundaki devasa bir buz tabakasının, alttan gelen ılık sular tarafından yıpranarak parçalandığı bildirildi.

21c2ay7or0iopgrs76-zga-1.jpg

DÜNYA KARARSIZ HALDE! DÖRT BİR YANDA KIRMIZI ALARM

Yaşanan gelişmelerle birlikte, küresel ısınmanın zararlı etkilerinin artmakta olduğunu ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için acil önlem alınması gerektiğini gösteriyor. Bilim insanları, küresel iklimin şu anki durumundan, insanların başa çıkma deneyimi olmayan yepyeni bir evreye geçebileceğinden git gide daha fazla endişe duyuyor. Araştırmacılara göre, dünyanın birçok bölümü insan faaliyetleri, yüksek sıcaklıklar ve habitat yıkımı nedeniyle kararsız halde bulunuyor ve bunlardan birinde mücadelenin kaybedilmesi halinde, düşen domino taşları gibi diğerlerini de etkilemesi öngörülüyor.

up0pr93mtuwxmikbqa2tmq.jpg

Bilim insanları, yıllardır iklimin belli başlı kırılma noktaları olduğunu söylüyor. Bu durum, yavaş ve sabit olan ısınmanın,  tamamen orantısız bir şekilde değişebileceği anlamına geliyor. Uzmanlar söz konusu eşiklerden biri aşıldığında geri dönmenin yolu olmayacağını belirtiyor.

SADECE 1,6 DERECE GRÖNLAND’IN TAMAMINI YOK EDEBİLİR

Bununla birlikte, Grönland'ın devrilme noktasını geçmesine ve durdurulamaz bir şekilde erimeye başlamasına kaç derecelik bir ısı artışının neden olacağı henüz bilinmiyor. Ancak, yakın zamanda yapılan bir araştırmada, Grönland’ın tamamen erimesi için sadece 1,6 santigrat derecelik bir küresel artışın yeterli olacağı belirtildi. Dünya, endüstriyel faaliyetlerin başladığı 19. yüzyılın sonlarından beri hali hazırda 1,1C derece ısındı.

vx0gjb9ooe-ukvjlinfx-a.jpg