Yunanistan’ı böyle kurtarmamalıydık

Yunanistan’ı böyle kurtarmamalıydık
Yunanistan’ı böyle kurtarmamalıydık

Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan’ın büyüme tahminleri konusunda aşırı iyimser davrandığını belirterek, Atina’n

Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan’ın büyüme tahminleri konusunda aşırı iyimser davrandığını belirterek, Atina’nın borçlarının yeniden yapılandırılmasına çok daha önceden başlanmış olması gerektiğini duyurdu. Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan’a verilen ilk kurtarma paketi sırasında hatalar yaptığını itiraf etti. 3 yıl önce Mayıs 2010’da IMF ve Avrupa Birliği, Yunanistan’a 110 milyar Euro’luk bir kurtarma paketi sağlamıştı. 130 milyar Euro’luk ikinci kurtarma paketi de geçtiğimiz yıl Şubat ayında onaylanmıştı.
İlk kurtarma paketi, Yunanistan’ın borçlarını ödemeyecek hale geleceği ve krizin Euro bölgesindeki diğer ülkelere de sıçrayacağı endişelerinin artması üzerine konuşulmuştu.  IMF, Yunanistan için yürüttüğü çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Kuruluş, mali yardım için kendi kurallarını çiğnediğini itiraf etti. Kurtarma paketi için gereken dört koşuldan biri ülkenin kamu borçlarının orta vadede sürdürülebilir olması.
IMF, “Üzerinde uzlaşılan programın uygulanması halinde bile, o kadar büyük belirsizlikler vardı ki, IMF görevlileri, kamu borçların sürdürülebilir olacağına ihtimal vermiyordu.”