Başbakan Merkel rakiplerini susturdu

Başbakan Merkel rakiplerini susturdu
Başbakan Merkel rakiplerini susturdu

Almanya Başbakanı Angela Merkel partisine büyük bir seçim zaferi kazandırırken koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’yi kayb

Almanya Başbakanı Angela Merkel partisine büyük bir seçim zaferi kazandırırken koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti’yi kaybetti. Merkel’in şimdi yeni bir ortağa ihtiyacı var. Pazar günü sandık başına gidilen Almanya’da sandıkların kapanmasının ardından elde edilen kesin olmayan ilk sonuçlara göre, seçimlerin galibi yüzde 41,7 oranında oy alan Hrıstiyan Birlik partileri. Seçimlere ortaklaşa giren muhafazakâr Hrıstiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) oy oranını yaklaşık yüzde 8’in üzerinde artırdı. Bu sonuç Merkel’in üçüncü kez başbakanlık koltuğuna oturacağına işaret ederken, seçimlerden en kötü sonucu alan ise hükümetin küçük ortağı liberal Hür Demokrat Parti (FDP) oldu. Seçim barajını aşamayan FDP yüzde 4,7’de kaldı. Oyunu artıran Merkel’in muhtemel yeni koalisyon ortağı anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oylarını yaklaşık 2,6 artırarak yüzde 25,6 oy oranına ulaştı. Tek başına iktidara gelemeyen Merkel, koalisyon pazarlığına başlayacak.

 


Türk kökenliler
Genel seçimde Türk kökenli milletvekillerinin sayısı 11’e yükseldi. CDU Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde parti listesinden 25. sıradan aday olan Cemile Yusuf, CDU’dan Federal Meclis’e seçilen ilk Türk ve Müslüman milletvekili oldu.