Eğer SGK girişiniz bu tarihten önceyse erken emeklilik hakkından siz de faydalanabilirsiniz! Başvurular alınmaya başlandı…

Eğer SGK girişiniz bu tarihten önceyse erken emeklilik hakkından siz de faydalanabilirsiniz! Başvurular alınmaya başlandı…
Sigorta başlangıç tarihi emeklilik zamanını ve emekli maaşını doğrudan etkileyen bir unsur. Bu nedenle birçok çalışan sigortaya giriş tarihini merak ediyor. Sigortaya giriş tarihi 1999 yılından önce olan kişiler, diğerlerine göre bazı avantajlar yakalıyor. Biz de bu konuyla ilgili merak edilen ayrıntıları ele alıyoruz.

1999 yılından önce sigortaya giriş yapan çalışanlara sunulan avantajların başında daha yüksek emekli maaşına sahip olma hakkı geliyor. Ayrıca bu kişilere erken emekli olma fırsatı da sunuluyor. Tabii ki bu avantajlardan faydalanmak için yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunuyor. Peki, bu şartlar neler? Bu konuyla ilgili yaptığımız araştırmayı sizlerle paylaşıyoruz.

1999 YILINDAN ÖNCE SİGORTA GİRİŞİ OLAN ÇALIŞANLAR İÇİN EMEKLİLİK AVANTAJLARI

8 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigorta kaydı bulunan vatandaşlar, daha yüksek prim ödemesi yapma koşuluyla yaş engeline takılmadan erken emekli olabiliyor. Bu kapsamda SGK''ya (Sosyal Güvenlik Kurumu) 3600 gün prim ödemesi yapılması durumunda erken emekli olma hakkı elde edilebiliyor. Bu kişiler, 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi yapılan çalışanlara kıyasla daha yüksek emekli maaşı almaya hak kazanıyor. Bunun yanında çalışma yılını baz aldığımız zaman 2000 yılı sonrası girişlilere göre daha erken emekli olabiliyor. Şimdi bu avantajdan yararlanmak için gerekli olan şartlara bir göz atalım.

ERKEN EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR

5510 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa istinaden erken emekli olabilmenin bazı koşulları bulunuyor:

l Öncelikle sigorta girişinin 8 Eylül 1999 yılı öncesinde yapılmış olması gerekiyor. Bu tarih öncesinde staj kapsamında girişi olan çalışanlar bu haktan yararlanamıyor. Aktif olarak çalışmaya başlanılan tarih baz alınıyor.

l Bu tarihten önce girişi olan kişilerin, 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim günü ödemesi şartlarını da gerçekleştirmesi gerekiyor.

l Bu kapsamda çalışanlarda SSK (4A), BAĞ-KUR (4B) veya Emekli Sandığı (4C) sigorta türlerinden birine kayıtlı olma şartı aranıyor.

l Çalışanların primlerinin eksiksiz ödenmesi ve SGK''ya borcu olmaması gerekiyor.

l Askerlik görevini 8 Eylül 1999 yılından önce yerine getiren kişiler, askerlik borçlanmasından yararlanarak sigorta başlangıç tarihini öne çekebiliyor.

l 3600 günlük prim ödemesi ve 15 yıllık hizmet süresinin 9 Eylül 1999 - 30 Nisan 2008 tarihleri aralığında tamamlanması gerekiyor.

 

İlgili Haberler