Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Dünyada bir numarayız"

Ekonomi Bakanı Zeybekci: "Dünyada bir numarayız"
Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin global ekonomide kendi devlerini yaratacağını belirterek, "Türkiye, her şeye rağmen son çeyrekte dünyada büyümede bir numara olmuş ve 7,4'lük büyümesiyle de G20'de, OECD üyesi ülkelerde bir numara olmuş" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, TBMM Genel Kurulunda, Bakanlığının 2018 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, ekonomik göstergeler konusunda bugünü geçmişle kıyaslarken sadece 2001-2002 yıllarının esas alınmasında hata yapılacağını, bu yıllara ait göstergeler için 1990'lı yılların da incelenmesi gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'de toplanan vergilerin sadece yüzde 10'unun faize gittiğini vurgulayarak, "Türkiye'den yeniden yüzde 87'i almak isteyenlerin karın ağrısı var. 2017 yılında ihracat hedefi 153 milyar dolardı Orta Vadeli Program'da, sonra revize ettik 156,5 milyar dolara koyduk ve şimdi de inşallah tarihi zirveye 2017 yılında yaklaşacağız yani aşacağız. Bu tarihi zirveyi adına koyduğumuz o dönemde, 2014 yılında ihracatın içinde 13 milyar dolar altın vardır." ifadelerini kullandı.

AK Parti iktidarının halen yaklaşık 70 milyar liranın üzerinde teşvik belgesiyle ilgili Bakanlar Kurulunun çalışma yaptığını, yıl sonundan önce bunların ilan edileceğini ve Türkiye'nin global ekonomide kendi devlerini yaratacağını vurgulayan Zeybekci, "Türkiye, her şeye rağmen son çeyrekte dünyada büyümede bir numara olmuş ve toplamda baktığımız zaman da 7,4'lük büyümesiyle de yine de dünyada bir numara olmuş G20'de, OECD üyesi ülkelerde." diye konuştu. 

Bakan Zeybekci, Türkiye büyürken üretimle, ihracatla, istihdamla ve yatırımla büyümek zorunda olduğuna dikkati çekerek, "Bununla ilgili de çok önemli kararlar alındı. Bunlara 'tesadüf' derseniz, kabul edemeyiz, Hükümetimize de hakaret olarak kabul ederiz, parti olarak da hakaret kabul ederiz. Bunların hepsi çok ince çalışıldı, en ince detayına kadar gergef gibi işlendi, planlandı ve bugün bu sonuçlar alınıyor. 2018 yılında Türkiye yine büyümeye devam edecek. Yine Türkiye, ihracatını artırmaya devam edecek. 2018 sonu itibarıyla Türkiye, 170 milyar dolarlık ihracat hedefini de geçecek." dedi. 

Zeybekci, Ekonomi Bakanlığının 2018 yılı bütçesinin toplam 4 milyar 413 milyon lira olduğunu, bunun 222 milyon lirasının personel, 26 milyon lirasının SGK primleri, 101 milyon lirasının mal ve hizmet alımı, 21 milyon lirasının sermaye giderleri, 4 milyar 30 milyon liralık kısmının da ihracatçılara verilecek destek ve teşvikler olduğunu söyledi. 

İlgili Haberler