Ekonomik krizden çıkışın yolu borca teşvikte bulundu. Ya ödeyemezlerse

Ekonomik krizden çıkışın yolu borca teşvikte bulundu. Ya ödeyemezlerse
İMKON Başkanı Tellioğlu'nun, inşaat sektöründeki satışlarda düşüş beklediklerini ve müteahhitlik şirketlerinin iflas oranının "ürkütücü" boyutta olduğunu söylemesinin ardından Ticaret bakanlığı aldığı kararla, vatandaşın konut alımında taksit sınırını kaldırdı. Türkiye'nin iç ve dış borcunu 18 yılda 7 trilyon 561 milyar liraya yükselten iktidar, ekonomiyi canlandırmanın yolunu vatandaşı borçlandırmada buldu

Ticaret Bakanlığı, inşaat sektöründe artan iflasları engellemek ve piyasayı canlandırmak için vatandaşa borçlandırma politikası uygulayacak. Buna göre, konut satışlarında taksit sınırı tamamen serbest bırakıldı. Ayrıca 120 bin lira ve altında olan otomobillerde taksit sayısı 60 ay çıkarılırken, 300 bin lira fiyatı olan otomobiller 48 ay, 750 bin lira fiyatı olan otomobiller 36 ay, 750 bin lira ve üstünde ise taksit sayısı 24 oldu.

ÇARE, YABANCI YATIRIMCI

Bu arada, hükümet ekonomik paketi yabancı yatırımcılara anlatacak. Hazine Bakanı Lütfü Elvan, "Önümüzdeki günlerde G-20 ve Avrupa büyükelçileriyle buluşup reform programını anlatacağız" ifadesini kullandı.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörü genelinde daralmanın devam edeceğini, satışlarda düşüş beklediklerini ve Türkiye''de inşaat sektöründe şirketlerin iflas oranının "ürkütücü" boyutta olduğunu söyledi.

Ticaret Bakanlığı da sektördeki bu iflasları durdurabilmek piyasayı canlandırmak için vatandaşa borçlandırma politikası uygulayacak karar aldı ve konut satışlarında taksit sınırını kaldırırken,taşıt satışlarında 60 aya kadar taksit imkanı getirdi. İMKON Genel Başkanı Tellioğlu, TÜİK tarafından açıklanan konut satışlarına ilişkin Şubat ayı verilerini ve salgın sürecinde inşaat sektöründeki diğer gelişmeleri değerlendirdi. Tellioğlu konut satışları hakkında yaptığı yorumda sektör genelinde yapı denetimde, uygulamayla ilgili ciddi sıkıntılar olduğunu belirtti. Tellioğlu, "KDV oranlarında bürokrasiden yorulduk. İlgili düzenlemelerde sektörün görüşleri de alınmalı" dedi. Özel sektörden daha çok kamu müteahhitlerinde daha ciddi iflaslar yaşanabileceğini vurgulayan Tellioğlu, "Kamu müteahhitlerinin sözleşmelerinde fiyat farkı maddesi yoksa zamlarla ilgili fiyat farkı talepleri karşılanmadığı için onlar daha fazla sıkıntı yaşayacak. Kamu müteahhitlerinin yüzde 20''si iflas anlamında sıkıntı yaşayabilir" dedi. Tellioğlu, inşaat malzemelerinde tekelleşmenin sektörü olumsuz etkilediğine de dikkat çekerek, "İnşaat malzemelerinde KDV yüzde 8''e düşürülsün. İlgili düzenlemelerde sektörün görüşleri de alınmalı" diye konuştu. Türkiye''de inşaat sektörünün ekonominin ciddi lokomotif olduğunu kaydeden Tahir Tellioğlu, sektördeki tekelleşme sürecinin yarattığı tahribata da değinerek, şunları söyledi: "Türkiye''de maalesef piyasanın istikrara yönelik bir sağlıklı yapılanma süreci sağlanamıyor. Dövize endeksli zamlar yapıldı. Şimdi döviz bir miktar aşağıya geldi. Ancak sektörde yapılan zamlar aşağıya gelmediği gibi özellikle betonda bir tekelleşme süreci var. Bu da inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor."

KONUTTA TAKSİT SINIRI KALKTI, OTOMOBİLDE FİYATA GÖRE VADELENDİRME GELDİ

Ticaret Bakanlığı, konut satışlarında taksit sınırını kaldırırken,taşıt satışlarında 60 aya kadar taksit imkanı getirdi. Otomobil satışlarında fiyata göre vadelendirme işlemi Ticaret Bakanlığı tarafından belirlendi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik''te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete''de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 120 bin lira ve altında olan otomobiller 60 ay, 120 ile 300 bin lira arasında fiyatı olan otomobiller 48 ay, 300 bin ile 750 bin lira arasında fiyatı olan otomobiller 36 ay, 750 bin lira ve üstünde fiyatı olan otomobillerde taksit sayısı 24 ay oldu. Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğe yeni bent eklendi. Bundan sonraki süreçte otomobil satışlarında fiyata göre vadelendirme Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliği''nde de yer almış oldu. Böylece 120 bin lira ve altında olan otomobiller 60 ay, 120 ile 300 bin lira arasında fiyatı olan otomobiller 48 ay, 300 bin ile 750 bin lira arasında fiyatı olan otomobiller 36 ay, 750 bin lira ve üstünde fiyatı olan otomobillerde taksit sayısı 24 ay oldu. Halihazırda, söz konusu hükümde konut ve taşıt satışları için ayrı bir taksitlendirme süresi belirlenmediğinden, bu satışlar genel taksitlendirme süresine tabi oluyordu. Diğer taraftan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından kredili konut satışlarında herhangi bir vade sınırı uygulanmazken, kredili taşıt satışlarında ise aracın değerine göre farklı vade sınırları uygulanıyor. Böylelikle Bakanlığın söz konusu düzenlemesi BDDK uygulamalarına da paralel hale getirildi.

EKONOMİK PAKET YABANCI YATIRIMCILARA ANLATILACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan, ekonomik reform programının açıklanmasından hemen sonra büyükelçiliklerden reform programına yönelik detaylı açıklamalar talep edildiğini belirterek "Önümüzdeki günlerde G-20, Avrupa büyükelçileriyle buluşup reform programını anlatacağız. Yabancı yatırımcılarla da buluşup reform programını anlatacağız" dedi.

Elvan, AA Editör Masası''nda, Ekonomi Reform Paketi''nin ayrıntıları ve hayata geçirilecek reformların yol haritası ile Bakanlığın sorumluluğundaki hedeflerin gerçekleştirilmesi için atacakları adımları açıklıyor. Bakan Elvan "Dijital para konusunda Merkez Bankamız çalışıyor. Teknolojik altyapı için Ar-Ge projesi yürütülüyor, yasal altyapı için hazırlığımızı yaptık"dedi. Elvan dijital para ile kriptoyu karıştırmamak gerektiğini belirterek TL karşılığı dijital paradan bahsediyoruz. Kripto paralarla ilgili çok ciddi kaygılarımız var diye konuştu. Bakan Elvan, takipteki alacakların miktarının 151,6 milyar lira, yakın izlemedeki kredilerin 387,5 milyar lira olduğunu ve bu miktarın yönetilebilir durumda bulunduğunu kaydetti.

Bakan Elvan şunları söyledi: "Dünyada salgından dolayı doğrudan yatırımlarda ciddi bir gerileme oldu. Ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız. Türkiye''nin önünde çok önemli fırsat penceresi var. Bu paketle fırsatları yakalamak istiyoruz. Öngörülebilirliği artırmak için bu reform programını oluşturduk.Nakit yatırım teşviklerini devreye sokacağız.Doğu Avrupa ülkelerinin birçoğunda nakit yatırım teşviki görüyoruz. Rekabetçi olmak için bu teşvikleri sunacağız." Bakan Elvan, reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslaklarının da hazır olduğunu söyledi. Bakan Elvan, katma değerli yatırımlar için nakit teşvikler verileceğini belirterek il bazında sektörel beceri haritalarının oluşturulduğunu söyledi.

Bakan Elvan, "İstihdam teşviklerini baştan aşağı gözden geçirip sadeleştireceğiz" açıklaması yaptı.

İlgili Haberler