Elle oynamaların suyu çıktı

El, kol, top buluşmalarında bizde ve Avrupa'da hakem kararları VAR ile düzeltiliyor. Bir türlü standart bir uygulama sağlanamıyor. IFAB da, bu konuda her yıl yeni bir ilave yapıyor. IFAB bu önemli konuyu yıllar önce rayına oturtmalıydı. Yıllarca 'bu konu kuralın ruhuna uygun olarak uygulanmıyor' sözümde haklılığım ortada. Geçmiş yıllarda bu sütunda yazdıklarım arşivlerde görülebilir. 10 kusurlu hareketin sadece birinde elle oynamada kasıt istiyor. Bu kuralın emri. Buna paralel olarak, bazı pozisyonlarda da futbolcunun duruş pozisyonu kasıtlı hareketi içerebilir. Her el, top, kol buluşmasının bir ihlal olmayacağı akıldan çıkarılmamalı. Topun ele değil elin topa hareketi cezalandırılır. Eller normal konumdaysa bu pozisyon cezalandırılmaz. Kollarını yana doğru açan oyuncunun hareketinde kasıt vardır. Fenerbahçe aleyhine verilen 1. penaltıda oyuncu topa sıçrarken, kollar omuz üzerindeydi. Bu yüzden penaltı verildi. Tabi bir oyuncu topa hazırolda sıçrayamaz. Hava topuna yükselmesi için kolları bir açı teşkil eder. Bu şekilde olsaydı oyun devam ederdi. Ancak el başının üzerinde olduğu için haklı olarak penaltı çalındı. Hakemlerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Seminerlerde en çok üzerinde durulması gereken konulardan biri de bu el kol top buluşmaları.

 Gaziantep FK-Trabzonspor

Fırat Aydınus

Müsabakanın önemli kararı penaltıydı. Fırat Aydınus oyunu devam ettirdi. VAR'dan Abdülkadir Bitigen, pozisyon için hakemi uyardı. Fırat Aydınus, VAR'a giderken şiddetli şekilde itiraz eden Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Sumudica'yı kırmızı kartla tribüne gönderdi. Sonrasında Trabzonsporlu Flavio'nun Maxim'in ayağına basması nedeniyle penaltı ve kırmızı kart kararı çıktı. Verilmeyen sarı kartlar vardı.

MKE Ankaragücü-HK Kayseri

Bahattin Şimşek

Ankara ekibi MKE Ankaragücü-Hes Kablo Kayserispor maçında ceza alanındaki müdahalelerde penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Hes Kablo Kayserisporlu Sapunaru'nun eline gelen topa da devam doğru karardı.

BB Erzurum-Ç. Rize

Ümit Öztürk

Çaykur Rizespor'dan Meljnak'ın eline gelen topa devam kararı doğru. Tarafların birer puana razı olduğu maçta yönetimi iyiydi.

M. Başakşehir-Göztepe

Özgür Yankaya

Galibiyetle tanışamayan son şampiyon Medipol Başakhehir'in Göztepe'yi ağırladığı maçta konuk takımdan Demba Ba'nın penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru. Ceza alanına girerken düşen Göztepeli futbolcunun devam kararı VAR'dan da teyit edildi. Bence ayağını rakibe takan oyuncu aldatmadan sarı kart görmeliydi. Yine de yönetimi iyiydi.

Y. Malatya-FT Antalya

Alper Ulusoy

Yeni Malatyaspor-Fraport Tav Antalyaspor müsabakasında el kol top buluşmalarında devam kararlarında haklıydı. Yönetimi geçer not alır.

Fenerbahçe-F. Karagümrük

Yaşar Kemal Uğurlu

Fatih Karagümrük lehine verilen 1. penaltıda hakemin kararı devamdı. VAR'dan Serkan Tokat çağırıp izlettirdi. Kolu başının üzerinde açıkta olduğu için penaltı verildi. Ancak sarı kart verilmemeliydi. Çünkü şut kaleye atılmamıştı. Fenerbahçe aleyhine verilen ikinci penaltıda da VAR'a gidilip bakılsa penaltı öncesi Fenerbahçeli Cisse'ye yapılan faul nedeniyle penaltı ve Lemos'a verilen kırmızı kart iptal edilirdi.

Y. Denizli-İH Konyaspor

Hüseyin Göçek

Hüseyin Göçek ve ekibinin Yukatel Denizlispor ile İttifak Holding takımları arasında Ege'nin öğle sıcağında Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan 90 dakikada tek sarı kart çıkan müsabakada yönetimi iyiydi.

A. Alanya-A. Hatay

Atilla Karaoğlan

Namağlup takımlar Aytemiz Alanyaspor'la Atakaş Hatayspor arasında adeta tek taraflı oynanan müsabaka tabi ki zorluk derecesi yoktu. Atilla Karaoğlan zorlanmadan iyi bir yönetim gösterdi. 90 düakikanın sonunda ev sahibi unvanını korurken, konuk ekip hem Süper Lig'deki ilk yenilgisini aldı hem de top ağlarıyla ilk kez buluştu.

Beşiktaş-Gençlerbirliği

Mete Kalkavan

Beşiktaşlı genç Rıdvan'a aldatmadan gösterdiği sarı kart doğru. Ancak verilmeyen sarı kartlar vardı. Gençlerbirliği'nin attığı tek gol öncesi verilmeyen faul vardı değerlendirmeliydi.

Kasımpaşa-Galatasaray

Cüneyt Çakır

Kasımpaşa'nın iptal edilen golü yardımcı hakemin ofsayt bayrağına bakıldı. VAR'dan ofsayt olmadığı bildirildi. Ancak, önceki pozisyonda Galatasaray lehine verilmeyen faul nedeniyle gol iptal edildi. Benzer pozisyonlar Fenerbahçe ve Beşiktaş maçlarında uygulanmadı. Bunun standart hale getirilmesi ve MHK ile VAR eğitimlerinde düzenlenmesi gerekmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları