Kural bazen uygulanıyor

Kural bazen uygulanıyor

Galatasaray-Fatih Karagümrük müsabakasında konuk takım lehine verilen penaltı, ceza alanı ihlali nedeniyle tekrar edilmeliydi. Bizde ve dünyada izliyoruz. Bu kural bazen uygulanıyor, bazen uygulanmıyor. IFAB da bu yanlış uygulamaları seyrediyor. Tıpkı sakatlanmalarda hakemin kuraldaki yetkisini futbolcuların almasına seyirci kaldığı gibi. Kornerlerde topu köşe gönderine konması kuraldayken, yine futbolcuların kuralı delmesi gibi. Diğer bütün sporlarda değişiklikler artarak uygulanırken, bir el-kol top buluşmalarını bile yıllarca çözemediler. IFAB''taki İngiliz tutuculuğu nedeniyle gerekli müdahaleler yapılmıyor ya da çok geç yapılıyor. Yıllarca kalecilerin zaman çalmasını Sepp Blatter, FIFA genel sekreterliği zamanında önlemiş, maçta en az 15 dakika çalınması önlenmişti. 1970''e kadar oyunculara 3 ihtar yazılma saçmalığı sürdürüldü. 1970 sonrası ikinci sarıdan ihraç ve kırmızı kart uygulamaya konabildi. Şimdilerde de VAR sistemi ile metrelerce ofsaytı oynatıp sonunda yardımcının bayrak kaldırma saçmalığını düzeltme gereği bile duyulmuyor.

 

Giresunspor-Sivasspor

Arda Kadeşler

 

Puanların paylaşıldığı müsabakadaki yönetimi iyiydi. 1. Sivas golü nizamiydi ancak çizilen çizgiler yanlıştı.

 

Altay-Antalyaspor

Yasin Kol

 

1. Antalya golü başlangıcındaki ofsaytı yardımcı hakem atladı. Antalya lehine verilen penaltıda, VAR''ın ihlalin dışarda işaret etmesi doğruydu, karar frikiğe döndü. 

 

Kayseri-Fenerbahçe

Atilla Karaoğlan

 

Kayseri golü, yardımcının bayrağı ile iptali doğruydu. 5. Fenerbahçe golü yine yardımcının bayrağı ile iptali doğru bir karardı. Verilmeyen sarı kartlar vardı. Serdar Aziz ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

 

Galatasaray-Fatih Karagümrük

Ali Şansalan

 

Galatasaray lehine verilen penaltıda Salih Dursun yerinde duruyor, Kerem onun üzerine gidiyor. İhlal yok, penaltı kararı doğru değil. Emre Mor''a yapılan harekete devam ettirdi. İlk penaltıdan daha fazla penaltıydı. İki pozisyonu da devam ettirmeliydi. Fatih Karagümrük lehine verilen penaltı, elle oynamaktan doğruydu ancak ceza alanı ihlali nedeniyle penaltı tekrar edilmeliydi.

 

Konyaspor-Göztepe

Erkan Özdamar

 

Konyaspor''un net galibiyetiyle biten müsabaka, hakem için zor değildi. Göztepeli Ndiaye''ye önce sarı kart gösterildi. VAR''ın müdahalesi ile kırmızı karta dönüştü. VAR burada hakem kararına karışmamalıydı.

 

Alanyaspor-Çaykur Rize

Halil Umut Meler

 

Rize lehine bayağı geç çalınan penaltı kararı VAR''la ofsayt olarak iptal edildi. Alanya lehine elle oynamaktan verilen penaltı kararı doğruydu.

 

Kasımpaşa-Gaziantep FK

Y. Kemal Uğurlu

 

Kasımpaşlı Hajradinovic iki sarıdan kırmızı kart gördü. 1. sarı kart hatalıydı. Gazinatep''ten Djolobodji''nin kırmızı kartı tartışılır.

 

Trabzonspr-Beşiktaş

Zorbay Küçük

 

Bir derbi müsabakasında erken uyarılar yerine kart kullanmadığı için verilmeyen bir çok sarı kart meydana geldi. Verilenlenlerden de verilmemesi gerekenler vardı. Denswil''in Vida''ya hareketi penaltıydı. VAR''la beraber atlandı. Batshuayi''nin ayağına darbe penaltılıktı. VAR burada da yoktu. Ancak pozisyon öncesi Batshuayi''nin faulü vardı. Dolayısıyla penaltı, VAR''dan geri dönerdi. Beşiktaş lehine verilen penaltı kararı doğruydu. Larin''e verilen kırmızı kart doğru. Ancak önleyici hakemlik gereği Siopis''un uzun süre çekmelerine düdüğü erken çalsaydı  muhtemel olayları önlemiş olurdu. Kalceyi pas kararı doğruydu. Ancak bir FİFA hakeminin bu kuralı bilmiyor olması hazindir. Topun atılacağı yer kale sahası çizgisi olmalıydı. Futbolcuların kale çizgisinde duramaları kural emridir. çaklar. Mlli kalecimiz Uğurcan o topu eline almamalıydı, hatta gelip bekin ayağından topu alması da kaleciye pas niteliği taşır. Buna dağarcığına koy benim güzel kardeşim.

 

Başakşehir-Malatya

Sarper Barış Saka

 

Başakşehir golü VAR''dan ofsaytla iptal edildi. Malatyasporlu röveşata golü ofsayt nedeniyle iptal edildi. Penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu.

 

Hatay-Adana Demir

M. Kürşat Filiz

 

Verilmeyen epeyi kart vardı, yanlış verilenler hariç. Balotelli''ye iki kere ikaz doğru değildi, biri sarı olmalıydı. Topsuz alanda Balotelli''nin itilişini gördü. Devam ettirdi. Sonra VAR''dan çağrıldı. Penaltı yerine korner kararı yanlıştı. Çünkü Balotelli penaltıyı almıştı.

Yazarın Diğer Yazıları