Kartlar standart uygulanmıyor

Kartlar standart uygulanmıyor

1970 yılına kadar kart uygulaması yoktu. 70 öncesi bir oyuncu hakemden 3 ihtar almışsa ihraç ediliyordu ki yanlış uygulamaydı. 1970 sonrası IFAB, kırmızı ve sarı kart uygulaması getirdi. İkinci sarıdan kırmızıya dönüşte IFAB doğruyu buldu. Şimdi haftalardır yazıyoruz. O kadar çok sarı kart gösterilmiyor, yahut da yanlış gösteriliyor. Bir standart yok. İkinci sarı kartın yanlış gösterilip kırmızıya dönüşmesine VAR da karışmıyor. Sonuçta haksız kırmızıya dönüşmesi önlenememiş oluyor ve birtakım haksız şekilde eksik oynamak zorunda kalıyor. Bu haftaki Çaykur Rize-Konya müsabakasında Konya''dan Amilton''un iki sarıdan kırmızı kartla çıkması yanlıştı. Çünkü gösterilen iki sarı kart da yanlış verilmişti. Hakemlere ikinci sarı kart için, ''aydan bile bakıldığında tartışmasız olmalı'' direktifi veriliyor. Ancak uygulamalarda bu ikinci sarı kartlar sık sık tartışılıyor. Bazen birinci sarı kartı gören oyuncu, ikinci sarı kartlık ihlalinden kart görmüyor. Onun için haftalardır ikinci sarıyı görmeyen oyuncu için ''şanslıydı'' demekle yetiniyoruz. Bu hafta rakibin sarı kart gösterilmesini isteyen oyuncuya, hakemin, birinciyi yaptığını göstermesini hayretle gördük. Futbolcuların ''birinci faulün'' itirazını çok yanlış bulduğumuzu bildirirken, bu defa aynı hatayı hakem yaptı. Kuralların büyük bir bölümü, kartların verilme şeklini belirlemiş. Yalnız hakemin takdir hakkına giren bölümde standart yakalanmadığı için bu bölümün devamlı eğitime ihtiyacı olduğu görülmekte.

 

 

Fatih Karagümrük-Kasımpaşa

M. Kürşat Filiz

Kasımpaşa''nın 1. golü öncesi önce el teması, sonra da ofsayt atlandı. Fatih Karagümrük''ün bir golü, yardımcının ofsayt bayrağı ile iptal edildi.

 

Göztepe-Kayserispor

Y. Kemal Uğurlu

Göztepe''nin penaltı itirazı VAR''dan izlendi, korner kararı verildi. Yanlış kartlar vardı. Hosseini''nin Matias Di Santo''ya hareketi penaltıydı, verilmedi.

 

Çaykur Rize-Konyaspor

Ali Şansalan

Amilton''a verilen iki sarıdan kırmızı kart doğru değildi. Rahmanovic''e çalınan faul ters verildi. Ancak Rahmanovic''in hakemi itmesi tabii ki kırmızı karttı. Rize golü ofsaytla iptal, Konyaspor''un golü öncesi faul atlandı, gol geçerli oldu. Verilmeyen kartlar vardı.

 

Gaziantep FK-Trabzonspor

Erkan Özdamar

Gaziantep golünün ofsaytla iptali doğruydu. Verilmeyen kartlar vardı. Ertuğrul''un Nwakaeme''ye bilek üstü kramponuna avantaj verip sarı kart göstermesi yanlıştı. Hareket kırmızı kartlıktı, VAR devreye girmeliydi.

 

Beşiktaş-Alanyaspor

Volkan Bayarslan

Vida''nın düşürülüşü penaltıydı. VAR''dan da hatalı bir şekilde devam uyarısı geldi. Verilmeyen sarı kartlar vardı. Beşiktaş''tan Welinton, ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı.

 

Yeni Malatya-Giresunspor

Yasin Kol

Genelde iyi götürdüğü müsabakada Malatya lehine olan penaltıyı hakem göremedi VAR da devreye girmedi.

 

Sivasspor-Başakşehir

H. Umut Meler

Verilmeyen kartlar vardı. Başakşehir''den Mahmut''un rakibine hareketi kırmızı kartlıktı, ancak değerlenmedi.

 

Adana Demirspor-Altay

Arda Kardeşler

Adana DS lehine verilen penaltı kararı tartışmasız doğru, diğer penaltı beklentilerine devam kararları yerindeydi.

 

 

Fenerbahçe-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

Mert Hakan hariç, iki takım oyuncuları da iyi niyetliydi. Oyuncularla fazla diyaloğa girmesi doğru değildi. Zorluk derecesi yüksek ve bir derbi maçı olduğu için yönetimi geçer not alır. Penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. Fenerbahçe''nin ikinci golü öncesi Serdar Turgut''un Taylan''a hareketi faul ve sarı kartlıktı, hakem pozisyonu iyi göremedi. VAR''ın devreye girmesi gerekirdi, girseydi gol iptal olurdu. Galatasaray''ın iptal edilen golünde kolla oynama vardı. Yardımcı hakem Aleks Taşçıoğlu pozisyonu doğru tespit etti.

 

Antalyaspor-Hatayspor

Kadir Sağlam

Verilmeyen kartlar çoğunluktaydı. Futbolcuların itiş kakışı öncesi, hakem enerjik bir şekilde o faulü hemen vermeliydi, yardımcı hakemin de önündeydi. Niye müdahale etmediği anlaşılamadı. Sonunda orada kartlar çıkmalıydı. Hatay''dan Ribeiro''ya çıkan kırmızı kart doğruydu.

Yazarın Diğer Yazıları