Rusya’daki kriz ihracatımızı vurdu

Rusya’daki kriz ihracatımızı vurdu
Türkiye’nin, Rusya dahil BDT ülkelerine ihracatı, çoğunluğu tarım ve gıda ürünü olmak üzere 10 ayda 14.2 milyar $’ı buldu. Satış fiyatımızın artması, rekabet imkanımızı azaltıyor

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya’daki ekonomik krizin; Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırdığını belirterek, bu durumun Türkiye’nin gıda ve tarım ürünleri ihracatını olumsuz etkileyeceğini bildirdi.
İbrahim Yetkin, konu ile ilgili açıklamasında; Rusya’nın Avrupa Birliği üyesi ülkelere ve ABD’ye gıda ithalatında ambargo uygulamasının Türk ihracatçısı açısından fırsat olduğunu, ancak, söz konusu ülkelerin Rusya hedefli “petrol atağı” sebebi ile bu fırsatın kaçabileceğini ifade etti.

Ruble çok düştü
Rublenin, 2014 yılında Amerikan doları karşısında uğradığı değer kaybının yüzde 50’yi geçtiğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:  
 “Suudî Arabistan ve Körfez ülkeleri gibi batı yanlısı OPEC üyelerinin üretim miktarını azaltmaya karşı çıkmaları sebebi ile petrol fiyatları düşmüş, bu durum döviz gelirlerinin önemli bölümü petrol ihracatından gelen Rusya’nın dış ticaret dengelerini bozmuştu. Petrol ithal eden Türkiye’de bu durum, başlangıçta enerji faturasını düşüreceği için olumlu karşılanmıştı. Rusya’da krizin devam etmesi, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybını hızlandırırken Rusya’ya gıda ve tarım ürünleri ihracatını da olumsuz yönde etkileyebilir.”

Rekabet edemeyiz
İbrahim Yetkin, Türkiye’nin, Rusya dahil Bağımsız Devletler Topluluğu’na (BDT) ihracatının bu yılın 10 ayında 14 milyar 205 milyon dolar tutarında olduğunu ve bunun önemli bölümünü tarım ve gıda ürünlerinin teşkil ettiğini ifade etti. Bu çerçevede, Türkiye’nin BDT üyesi ülkelere ihracatının düşebileceğini belirten Yetkin, Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin Rusya piyasasındaki satış fiyatlarının artması nedeniyle rekabet imkanının da azaldığını kaydetti.

Laleli esnafının cirosu yüzde 60 eridi

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, Laleli’deki şirketlerin cirolarının yüzde 60’ının Rusya ile ticaretten geldiğini aktardı. Rusya ve Ukrayna’daki krizlerin domino etkisi ile doğu bloku ülkelerine sıçraması endişesinde olduklarını kaydeden Eyyüpkoca, şunları söyledi: “Bundan sonrası daha da kötü olabilir. Yarası olanın ne yapacağı belli olmaz. Ben yandım herkes yansın, diyebilir. Laleli’deki her firma cirosunun yüzde 60’ını kaybetti. Rusya’dan verilen siparişlerin büyük kısmı iptal edildi, yeni sipariş gelmiyor.”

Ruslar, dolar yerine ruble teklif ediyor

Türk şirketlerin ruble olarak alacaklarının bir anda yarı yarıya eridiğini belirten İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dolar alacaklarının da Rus şirketler tarafından şu anda ödenemediği ve ruble teklif edildiğini söyledi. Rusya’da mağazası bulunan perakende şirketlerinden bazılarının da sıkıntıda olduğunu belirten Tanrıverdi, “Rubleyle mal satmasına karşılık, dolarla kira ödeyen mağazalar var. Rubleyle ticarete tam olarak geçememiştik. Bunu gerçekleştirebilseydik sıkıntı daha az olurdu” dedi.