Emekli Tümgeneral Karataş: "S-400'lerin caydırıcılık sağlayacağı kesin"

Emekli Tümgeneral Karataş: "S-400'lerin caydırıcılık sağlayacağı kesin"
Emekli Tümgeneral Karataş, "S-400 hava savunma sistemleri kesinlikle Doğu Akdeniz, Karadeniz, Ege Denizi, İdlib, Suriye konularından ayrı düşünülmemeli" dedi.

Fatih Erboz - Ankara

Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 savunma sistemi füzelerinin Türkiye'ye teslimatı başladı. Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, S-400'lerin nedeye kurulacağıyla ilgili, "İki yer gözüküyor, bunlardan bir tanesi Doğu Akdeniz bölgesi, diğeri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi" değerlendirmesinde bulundu.

"S-400'LER İÇİN İKİ YER GÖZÜKÜYOR"

S-400 Grup Komutanlığı'nın Ankara'da Mürted üssünde olacağını ifade eden Karataş, şöyle devam etti: "Rusya ve Türkiye'de eğitim sistemleri devam ediyor ama buraya gelen S-400 füze sistemi parçaları ilgili olarak buradaki Rus ve Türk personel birlikte bunları konuşlandıracaklar. Eğitimler burada devam edecek. Eğitimler devam ederken bu sistemin harbe hazırlığı dediğimiz personel açısından belirli bir seviyeye gelmesi gerekiyor intikal edebilmesi için. Kalkıp yeni bir sistemi bir yere götürmeniz söz konusu değil. Bunun eğitimlerinin 6 ay süreceğini söylemiştim ama personel gelip gidecek, yaklaşık yine 6 ay süre içinde bu sistemlerin harbe hazırlığını sürmesi gerekiyor. Test atışları yapacaklar Şile'de veya Sinop'ta. Bunların hepsi yapıldıktan sonra bu sistemlerin intikali söz konusu olacak. Hareketli oldukları için Türkiye'nin her yerine intikal edebilirler ama şu anda konumuz bu değil, öncelik neresi olacak? İki yer gözüküyor, bunlardan bir tanesi Doğu Akdeniz bölgesi, diğeri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi."

"ALT YAPI ÇEŞİTLİLİKERİ YAPILDI"

Doğu Akdeniz'deki gelişmelere göre ihtiyatlı davranılabileceğini kaydeden Karataş, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Suriye ve Irak hava sahasının bulunduğu bölgeye konuşlandırılabileceğini söyledi. Karataş, "Bütün konuşlandırılacak yerler Hava Kuvvetleri tarafından zaten çalışıldı. Alt yapı çeşitlilikleri yapıldı. Aynı zamanda Türk Hava Kuvvetleri füze kullanma açısından tecrübeli. Gidilen yerlerde çok sıkıntı yok, mevziler hazırlanabilir. Burada can alıcı nokta, bunların hemen bir yere gitmesi değil, acele etmemek gerekiyor, hemen intikal edecek diye bir şey yok. Kurulacak, eğitimler yapılacak, personel hazırlanacak, bu çalışmayı yapabilecek, aynı zamanda kendi içinde değişimi yapabilecek kapasiteye gelecek ondan sonra gereken yapılır" diye konuştu.

"ARTIK BİRİNCİ ÖNCELİKLİ HEDEFLER ARASINA GİRECEK"

Herkesin bir yer beklediğini ancak bunun aceleye gelmeyeceğini vurgulayan Karataş, şunları anlattı: "Bunun bir süreci var, bu süreci beklemek zorundasınız. Sistem gelecek mi, gelmeyecek mi, konuşlanacak mı, konuşlanmayacak mı tartışmaları artık geride kaldı. Neden intikal etmiyor tartışması olabilir, bunun da bir süreç gerektirdiği ortada, gereksiz tartışmaya gerek yok. Aktif olmayacak yönünde tartışmalar var, bu sistem tam olarak kullanılacak. Nerede kullanılabilir, bu nokta savunma sistemi değil. Bu sarayı savunmak için alınmadı. Bu sistem bölgeyi savunacak, nereye götürürsek o bölgenin savunmasını yapmış olacak. Yüksek irtifa hava sistemleri stratejik, askeri ve kilit tesisleri korumak içindir. Örneğin Aliağa Rafinerisi, köprüler, GAP'taki önemli barajlar, İncirlik keza. Diyarbakır'daki üssümüz önemli, batıda özellikle Yunanistan ile ilgili bir gerginlik söz konusu olursa, İstanbul'un sanayi tesisleri bu yerler önemli. Ancak bu sistem Avrasya'yı kurtaracak bir sistem değil sonuçta. Bu sistemin kendi katmanları olacak. Alçak ve orta hava savunma sistemleri ile beraber korunması gereken yerleri koruyacak. Ayrıca bu sistemlerin de korunmaya ihtiyacı var sonuçta. S-400 hava savunma sistemleri artık birinci öncelikli hedefler arasına girecek, buna da dikkat etmek gerekiyor."

"BU TARTIŞMAYI ABD BAŞLATTI"

S-400 savunma sistemleri füzeleri ile F-35 uçakları üzerinden tartışmayı ABD'nin başlattığı da aktaran Karataş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yunanistan'da bu sistemleri hedef alabilir ancak bu sistemi de Ege Bölgesi'ne yerleştirdiğiniz zaman neredeyse Atina'nın önündeki dağlara kadar görüyor. Büyük bir caydırıcılık sağlayacak. Daha önce Yunanistan önce Atina'ya konuşlandırdı füzelerini ancak daha sonra Ege'de bir kalkan oluşturdu. Bu sistemlerin asli ve yedek mevzileri de olacak zaten. Türkiye'nin doğu batıya uzanan coğrafyada bunları rahatlıkla intikal ettirebileceği kısa sürede harekata hazır hale getirebileceği yer çok. Bunu da bilmemiz gerekiyor. S-400 tartışmasını Türkiye'den çok, ABD yarattı. Unutulmamalı S-400 hava savunma sistemleri kesinlikle Doğu Akdeniz, Karadeniz, Ege Denizi, İdlib, Suriye konularından ayrı düşünülmemeli."

İlgili Haberler