Hizmetçi krizi, Hintli diplomatı yerinden etti

Hizmetçi krizi, Hintli diplomatı yerinden etti
Hizmetçisine az para ödemesi ve vize sahteciliği yapması nedeniyle ABD’de gözaltına alınan Hintli diplomat ülkesine döndü ancak ortalık durulmadı

Kelepçe vurulmuştu

ABD’de gözaltına alınması diplomatik gerilime yol açan Hintli diplomat Devyani Hobragade’ın ülkesine döndüğü açıklandı. Suçlamalar yöneltilmesi ve Hindistan’ın diplomatının dokunulmazlığının kaldırılmasını reddetmesinden sonra, Hobragade’nin ülkeden çıkması talimatı verilmişti. Hobragade geçen ay New York’ta vize sahteciliği ve evdeki hizmetçisine az para ödemekle suçlanmıştı. Hobragade gözaltına alındığı sırada kelepçelenmiş ve soyularak aranmıştı. Hindistan ise bu durumu “aşağılama” olarak nitelemişti.

Suçlamaları reddetti

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Syed Abkaruddin, “Hobragade Hindistan’a doğru yola çıkarken kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini tekrarladı. Hindistan hükümetine, özellikle Dışişleri Bakanı’na, Hindistan halkına ve ayrıca medyaya güçlü ve sürekli desteği için teşekkür etti” diye konuştu. ABD’li yetkililer, önceki gün Hindistan’ın konsolosluk müşavirliği yapan Hobragade’ye daha geniş diplomatik dokunulmazlık hakları tanıyarak BM’ye akredite edilmesi isteğini kabul ettiklerini söylemişti.

Hindistan’dan mislleme

Daha sonra Washington, Hindistan’dan Hobragade’nin diplomatik dokunulmazlığını kaldırmasını talep etti. Ancak Yeni Delhi yönetimi bu talebi reddetti. Bunun ardından ABD, Hobragade’nin ülkeyi terk etmesini talep etti. ABD’li savcılar da, suçlamaların geçerli olacağını belirtti. Hindistan hükümeti, Hobragade’nin gözaltına alınış biçiminden “dehşete düştüklerini” belirterek ABD’ye karşı diplomatik misilleme yapılması talimatı verdi. ABD, Hindistan’ın talebiyle, Yeni Delhi’deki üst düzey bir diplomatını geri çekecek.