Öfke Cuması'nın bilançosu: 129 ÖLÜ

Öfke Cuması'nın bilançosu: 129 ÖLÜ
Öfke Cuması'nın bilançosu: 129 ÖLÜ

Uyarılara karşın Cuma namazından çıkan binlerce Mursi destekçisi, Kahire ve çeşitli kentlerde toplanırken, yine ateş açıldı, 129

Uyarılara karşın Cuma namazından çıkan binlerce Mursi destekçisi, Kahire ve çeşitli kentlerde toplanırken, yine ateş açıldı, 129 kişi öldü

 

Mısır’da katliama tepki amacıyla Mursi ve İslamcı Müslüman Kardeşler (MK) yanlıları tarafından düzenlenen gösterilere güvenlik güçleri müdahale edince yine kan döküldü. “Öfke Cuması” adı altında ülke genelinde gerçekleştirilen gösteriler kapsamında binlerce gösterici Başkent Kahire’deki Ramses Meydanı’nda bulunan Tevhid ve El-Feth camilerinde cuma namazını kıldıktan sonra sloganlar atarak yürüyüşe geçti. Bunun üzerine grubun üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Helikopterlerden ve çevreye yerleştirilen nişancıların da desteğiyle açılan ateş sonucunda 81 kişi hayatını kaybederken, 300’ün üzerinde gösterici de yaralandı. Gösterilerin, Kahire, İskenderiye ve Mansura başta olmak üzere ülkenin 27 kent ve 11 ilçesinde yapıldı. Ülke genelinde ise toplam 129 kişi hayatını kaybetti.

 


Bir istifa daha

 


Bu arada, katliama  tepkiler de sürüyor. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinden istifa eden tecrübeli siyasetçi Muhammed el-Baradey’den sonra bir darbe destekçisi daha istifa etti. Ulusal Kurtuluş Cephesi Sözcüsü Halid Davud, Mısır güvenlik güçlerinin, meydanların tahliyesi sırasında yaşanan katliamları kınayamayan UKC’nin adına artık konuşamayacağını açıklayarak istifa etti. Baradey’in ardından Davud’un istifası, darbe destekçileri arasında çatlağın büyüdüğü yorumuna yol açıyor.

 


Tatbikat iptal edildi

 


Öte yandan, Türkiye ile Mısır karşılıklı olarak büyükelçilerini çektikten sonra deniz kuvvetlerinin birlikte yapacağı Dostluk Denizi Tatbikatı’nı da iptal ettiler. 21-28 Ekim arasında yapılması planlanan 2013 Dostluk Denizi Tatbikatı’nın Kahire ve Ankara tarafından iptal edildiği açıklandı.