Engin Altay’dan Recep Tayyip Erdoğan’a dış politika tepkisi

Engin Altay’dan Recep Tayyip Erdoğan’a dış politika tepkisi
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP iktidarının Suriye ve Libya politikalarına tepki göstererek, “Bunlar şunu gösteriyor ki Erdoğan Türk dış politikasını Mehdi bekleyen danışmanlardan, SADAT’tan ve Pelikan grubundan kurtarmadığı müddetçe, Türk dış politikasını liyakatli kadrolarla çalıştırmadığı müddetçe Türkiye’nin başı çok ağrıyacak gibi görülüyor” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı KHK'de Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un; aralarında "dijital vergisi yoluyla sansür getirilmesi", "değerli konut vergisi", "konaklama vergisi" ve kamuoyunda "İslami holdingler" olarak bilinen holdinglerle ilgili hükümlerin de bulunduğu 11 maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Altay, başvuru sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye’nin Libya ve Suriye politikalarına tepki göstererek, AKP iktidarının Suriye’de yaptığı hataların aynısını Libya’da da yapmaya çalıştığını vurguladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Ateş sarmalına dönen bulunduğumuz coğrafyada Erdoğan’ın sorumsuzlukları ve tutarsızlıkları ateşin söndürülmesine hizmet eden bir Türkiye değil, ateşin harlanmasına hizmet eden bir Türkiye görüntüsü veriyor. Gerek Suriye, gerek Libya, gerek İran-ABD geriliminde Türkiye’ye düşen rol bellidir. Türkiye sakinleştirici, uzlaştırıcı bir rol üstlenmelidir. Türk dış polikasının gelenekleri ve geçmişi böyledir. Ama Erdoğan, Suriye’de yapılan hataların tamamını hiç ders almamışçasına Libya’da tekar etmek istiyor. Dolayısıyla bu arabuluculuk konusunda kendi kendini çürüten bir Erdoğan izliyoruz. Bunlar şunu gösteriyor ki Erdoğan Türk dış politikasını Mehdi bekleyen danışmanlardan, SADAT’tan ve Pelikan grubundan kurtarmadığı müddetçe, Türk dış politikasını liyakatli kadrolarla çalıştırmadığı müddetçe Türkiye’nin başı çok ağrıyacak gibi görülüyor. Biz başından beri Libya’da taraflar arasındaki arabuluculuk rolünü Türkiye’nin üstlenmesi gerektiğini söylemiştik. Şimdi Erdoğan’ın CHP’nin dediği noktaya gelmesini her şeye rağmen memnuniyetle karşılıyoruz. En azından şimdi yeni hatalar yapmaması için Erdoğan’ın CHP’nin söylediklerine kulak vermesi Erdoğan’ın ve Türkiye’nin menfaatine olacaktır.”