Erdoğan Çanakkale Köprüsü açılışında konuştu

Erdoğan Çanakkale Köprüsü açılışında konuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan 1915 Çanakkale Köprüsü açılışında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni''nde konuştu.

Erdoğan''ın konuşmasından satır başları:

"Sayın Başbakan, sevgili Çanakkaleliler, değerli misafirler bu tarihi günde sizleri en kalbi duygularımla muhabbetle selamlıyorum.

Binlerce yıl medeniyetlerin göz bebeği olmuş Çanakkale bugün yeni bir geleceğe yelken açıyor. 1915 Çanakkale Köprüsü''nün açılışını yapmak üzere bir aradayız. Bugün önce Çanakkale şehitlerimize gittik. Fatiha''mızı okuduk.

Biz de peygamber yoldaşı şehitlerimize yaraşır olmak için çalışıyoruz. Mücadele ediyoruz. Ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü''nü büyük ecdada ithaf ediyoruz. Hani maziden atiye köprü kurmak diyoruz ya işte bugün bu sözü hayata geçiyoruz. Çanakkale Köprüsü, şehrimize milletimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün burada altıncı köprüyü açıyoruz. Osmanlı''nın ardı ardına yaşadığı savaşlar nedeyile hayata geçirilemeyen Abdülhamit Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek bize nasip oldu. Cumhur İttifakı olarak bunu açmak bize nasip oldu. Köprümüzün isminin başındaki 1915, Çanakkale''de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği olan 318 olan, Martın 18''ini işaret ediyor. Orta açıklığı 2023''ü işaret ediyor. Ecdadımız 1 asır önce burada, Çanakkale Geçilmez sözünü kanıyla tarihe neşretmişti. Kınalı kuzularıyla, Mustafa Kemal''in riyasetinde, Seyit Onbaşılarla Çanakkale Geçilmez demiş ve burada tarih yazmıştır. İşte o mücadeleyi verenlerin torunları olarak biz buradayız. Biz de 18 Mart Çanakkale Köprüsü''nü açıyoruz.

Az önce Güney Kore Başbakanını dinledik. Bizim büyüklerimiz Kore''ye savaşa gittiler. Orada şehit oldular. Bunlar sıradan bir olay değil, bunlar aşktır. Aşk kişinin sevdiğinde yok olmasıdır. Kore''yle attığımız bu adımlar, en kısa zamanda ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye''nin Türk milletinin istediğinde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösterdik, gösteriyoruz.

Bugün köprü ile birlilkte Malkara''dan Çanakkale''ye uzanan 103 kilometrelik otoyolu da açıyoruz. Lapseki-Gelibolu arasında feribotlarla ulaşım sağlanıyordu. Burada saatlerce feribot sırası beklenen, ve geçişi 1 buçuk saat süren seferler gerçekleştiriliyordu. Çanakkale Köprüsü ile bu süre 6 dakikaya düşecek."