Erdoğan'dan dikkat çeken AB açıklaması

Erdoğan'dan dikkat çeken AB açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Meclis açılış konuşmasında "Bizim Avrupa Birliği üyeliğine ihtiyacımız da kalmamıştır" ifadelerini kullanırken, bugün yılki Meclis açılında, "AB'ye sırtımızı dönmemiz söz konusu değil" dedi.

Türk Lirası'nın dolar karşısında değer kaybetmesi ve ekonomik göstergelerde üst üste gelen kötü sonuçlar sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzünü tekrar Avrupa Birliği'ne (AB) döndürdü.

Seçimler öncesinde AB ve özellikle Almanya'ya tepki gösteren ifadeler kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Almanya'yı ziyaret ederek pozitif mesajlar vermişti. 

Erdoğan, geçtiğimiz yıl Meclis açılışında "Bizim Avrupa Birliği üyeliğine ihtiyacımız da kalmamıştır"  ifadelerini kullanırken, bugünkü Meclis açılışında yaptığı konuşmada "En büyük ticaret ortağımız AB'ye sırtımızı dönemeyiz" şeklindeki sözleri dikkat çekti. 

1 EKİM 2017 MECLİS AÇILIŞINDA NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ekim 2017 tarihinde yaptığı Meclis açılışı konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kendi vatandaşları ülkemizde, terör dahil çeşitli suçlardan yakalandığında hemen kapımıza dayananlar, bizim onlara ilettiğimiz dosyaları işleme dahi koymuyorlar. Avrupa Birliği kurumlarının, fasıllardan serbest dolaşıma ve yardımlara kadar her konuda ülkemize karşı sergilediği iki yüzlü tutum öylesine alenileşti ki artık bu durumu örtecek mazeret dahi bulamıyorlar. Türkiye'nin, 1959 yılında ilk başvuruyu yaptığı, 1963 yılında Ankara Anlaşması'nı imzaladığı tarihten beri gösterdiği sabrı, Avrupa Birliğinin yanlış anladığını görüyoruz. Demek ki hala anlayamamışlar. Buna rağmen, şunu açıkça ifade ediyorum. Bu süreci bitiren, havlu atan, vazgeçen taraf biz olmayacağız. Aslına bakarsanız, bizim Avrupa Birliği üyeliğine ihtiyacımız da kalmamıştır."

BUGÜN YAPILAN MECLİS KONUŞMASINDA NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü Meclis açılışı konuşmasında şunları söyledi:

"Her devlet gibi Türkiye'nin de uluslararası ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşanabilmektedir. Son yıllarda AB ve AB ülkeleriyle gerilimler yaşadık. Kimi Avrupa ülkelerinin Türkiye karşıtlığını iç politika malzemesi yapması sıkıntılara neden oldu. Avrupa ile bu dönemi yavaş yavaş geride bırakıyoruz. Türkiye'nin uğradığı haksızlıklara rağmen taahhütlerini yerine getirmesi elimizi güçlendirdi. En büyük ticaret ortağımız olan böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz söz konusu olamaz"