İhracatçı uyardı: Para kaçıyor

İhracatçı uyardı: Para kaçıyor
İhracatçı uyardı: Para kaçıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar için ideal dolar kuru seviyesinin 1.90, yıl sonu dolar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar için ideal dolar kuru seviyesinin 1.90, yıl sonu dolar kuru beklentilerinin ise 1.95 olduğunu açıkladı. İdeal kur seviyesini, ‘ihracat eğilim anketi’ sonuçlarına göre açıkladıkladıklarını belirten Büyükekşi, şunları söyledi: “Bu anketi periyodik olarak Türkiye’deki en büyük 500 ihracatçı kuruluş ve İhracatçı Birlikleri’nin 700 yönetim kurulu üyesiyle hazırlıyoruz. Ankette 35 soru soruyoruz. Bu sorular arasında ideal kur beklentisinin yanısıra parite ve yılsonu kur beklentileri de yer alıyor. Son anketimizdeki yıl sonu dolar kuru beklentisi de 1.95 olarak çıktı. İhracatçılar olarak, Merkez Bankası’nın son dönemdeki uygulamalarını olumlu bulduklarını kaydeden Büyükekşi, ” Özellikle de faizi arttırmamasını çok olumlu karşılıyoruz. Faizin artmasını istemiyoruz. Geçmişteki benzer durumlarda ani faiz artışı olmuştu. Bu artıştan çok büyük zarar görmüştük. İstikrarlı kur istiyoruz. Aşırı ve hızlı kur artışı enflasyon doğuruyor. Enflasyonun artması gizli maliyetleri arttırıyor. Enerji maliyeti, işçilik ücretleri artıyor. Sonuçta ihracatçının rekabet şansı azalıyor. “ diye konuştu.

 


Panik havası var

 


İhracat Eğilim Anketi’nden çıkan yılsonu dolar kuru beklentisini uygulanabilir bulduklarını söyleyen Büyükekşi, “Ancak yurtdışındaki taşların yerine oturmasıyla sepet kurun 2.20 seviyesine gelmesini istiyoruz. Türkiye’de şu an panik havası var. Büyük oranda para çıkışı oluyor. Yılsonu kur beklentimizin gerçekleşmesi piyasanın dinginleşmesine bağlı. Dinginlik olursa kur bu seviyede gerçekleşir” dedi.