OECD, Türkiye’nin risklerine dikkat çekti

OECD, Türkiye’nin risklerine dikkat çekti
OECD, Türkiye’nin risklerine dikkat çekti

“Türkiye’de kamu altyapı yatırımlarında artış ile büyümede sağlanan güçlenme, yerini uluslararası sermaye piyasalar

 “Türkiye’de kamu altyapı yatırımlarında artış ile büyümede sağlanan güçlenme, yerini uluslararası sermaye piyasalarındaki kargaşanın yol açtığı faiz artışı ve TL’de değer kaybına bıraktı”

 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD),  yayınladığı Ekonomik Görünüm 2013 raporunda, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacına, uluslararası sermaye akışlarında terse dönüşün ve bölgedeki jeopolitik gerilimlerin yol açtığı aşağı yönlü risklere dikkat çekti.
OECD, Ekonomik Görünüm 2013 raporunun Türkiye bölümünde, yılın ilk yarısında kamu altyapı yatırımlarında artış ve güçlü özel sektör tüketimi ile büyümede sağlanan güçlenmenin, yılın ikinci yarısında yerini uluslararası sermaye piyasalarındaki kargaşanın yol açtığı faiz artışı ve TL’de değer kaybına bıraktığına işaret etti.

 


Bütçe şeffaf olmalı  
Büyümenin 2014 ve 2015’de yüzde 4 civarına toparlanacağını öngören OECD, finansman ve kredi şartlarının destekleyici olmaya devam ettiğini ve ihracatta büyümenin global talep toparlandıkça artacağını vurguladı.
Türkiye’nin makroekonomik yönetimin bütünlüğüne ilişkin olarak zor kazandığı güveni korumasının kritik önemde olduğunu belirten OECD, genel hükümet bütçe hesaplarının daha şeffaf hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bankacılık sisteminin denetim, gözetim kalitesinin korunması gerektiğini ifade eden OECD, özellikle de tüketici ve KOBİ kredilerinde büyümenin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. OECD, Türkiye’nin dış finansman ihtiyacının büyüklüğü, dış açıkta büyüme projeksiyonları dikkate alındığını, ekonomi potansiyelinin altında büyüyor olsa bile ekonomiyi soğutacak tedbirler gerekebileceğini vurguladı. Türkiye’nin dış finansman ihtiyaçları ve şirketlerin net döviz risklerinin ülkeyi uluslararası sermaye akışlarında terse dönüşlere karşı kırılgan bıraktığını ifade eden OECD, bunun bölgedeki ısrarcı jeopolitik gerilimler ile bir araya gelmesinin, büyüme için ciddi ayağı yönlü riskler oluşturduğunu belirtti. Bununla birlikte OECD, Euro Bölgesi görünümünde öngörülenden daha güçlü iyileşmenin, yurtiçin politik gerilimleri hafifletmek için hükümeti girişimleri ile bir araya gelmesinin güveni ve büyümeyi artırabileceğini de vurguladı.

 

2014 büyüme beklentisi yüzde 3.8

OECD, bu yıl için büyüme beklentisini arttırırken, önümüzdeki yıl için düşürdü.
OECD, Mayıs ayında yüzde 3,1 olarak açıkladığı bu yılki büyüme tahminini yüzde 3,6’ya çıkartırken, önümüzdeki yıl için tahminini yüzde 4,6’dan yüzde 3,8’e çekti. Kurum 2015 yılında ise yüzde 4,1 büyüme beklediğini bildirdi. Rapora göre, enflasyon beklentisi bu yıl yüzde 6,7’den yüzde 7,5’e, önümüzdeki yıl yüzde 5,2’den yüzde 6,1’e yükseltildi. Raporda 2015 yılı enflasyon beklentisi yüzde 5,8 olarak verildi. OECD, işsizlik beklentisini bu yıl yüzde 9,4 olarak korurken, 2014 yılında yüzde 9,3’ten yüzde 9,6’ya çıkardı. Cari açığın milli gelire oranı bu yıl için yüzde 6,2’den yüzde 7,1’e, önümüzdeki yıl için yüzde 6,8’den yüzde 7,2’ye revize ederken, 2015 için yüzde 7,6 olarak belirlendi.