'Evden akciğer fonksiyon testi'ne imkan veren teknoloji!

'Evden akciğer fonksiyon testi'ne imkan veren teknoloji!
ODTÜ Teknokentteki araştırmacıların geliştirdiği mobil teknoloji "Spirohome", koronavirüsü atlatan ya da astım, KOAH, kistik fibrozis gibi kronik solunum hastalıklarından muzdarip kişilerin akciğer fonksiyon testlerini evde yapmalarına imkan sağlıyor.

ODTÜ Teknokentteki araştırmacıların geliştirdiği mobil teknoloji, koronavirüsü atlatan hastalarda ya da astım, KOAH, kistik fibrozis gibi kronik solunum hastalıklarından muzdarip kişilerin akciğer solunum fonksiyon testlerini evde yapmalarına imkan sağlıyor.

"Spirohome" ismi verilen ürün teknolojisinin geliştiricilerinden Merthan Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle pandemi sürecinde, yüksek risk grubundaki kronik hastalar ile Kovid-19 tedavisi gören ve takibe alınanların akciğer fonksiyonlarının nasıl etkilendiğini test etmenin önemine işaret etti.

Enfeksiyonun yayılma riskine karşın hastanelerde solunum fonksiyon testlerinin yapılmasının risk oluşturduğunu belirten Öztürk, "ODTÜ Teknokent bünyesindeki 23 kişilik araştırma ekibimizle 3 yıl süren Ar-Ge sonucunda akciğer solunum fonksiyon testlerinin, hastaneye gitmeye gerek kalmadan evde yapılmasına imkan tanıyan mobil uygulamayı geliştirdik." dedi.

Portatif, hafif, elde taşınır ve pille çalışan test cihazının, ev ortamında kolaylıkla kullanım için tasarlandığını aktaran Öztürk, şöyle devam etti:

"Kişisel olarak üretilen cihazımız, ev ortamında solunum fonksiyon testi yapıyor. Akciğer fonksiyon parametrelerini, akım-hacim, hacim-zaman eğrilerini ve kişiye özel beklenen değerleri mobil uygulama üzerinde raporluyor. Akıllı telefonlarda sanal mağazalardan indirilen Spirohome Personal Mobile Uygulaması ile kullanılan ölçüm teknolojisi, telefonlara bluetooth ile bağlanıyor. Sonuçlar, hekim ile online paylaşılarak tedavinin seyrine dair erken ve daha doğru adımlar atılıyor."