Denktaş’sız ilk kutlama

Denktaş’sız ilk kutlama
Denktaş’sız ilk kutlama

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 38. yılı ’20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti’nde kutlanıyor. Törenlerde coşkunun yanı sıra KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’sız ilk bayram olması nedeniyle  hüzün hakim oldu. Törene katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kıbrıs Türk’ünün güvenliğinin Anavatan’ın bugün de yarın da boynunun borcu olduğunu söyledi.

 

KKTC’de, özgürlük coşkuyla kutlandı

Yavru Vatan’da 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerle kutlandı. KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın yokluğu hissedildi

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 38. yılı ’20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti’nde (KKTC) törenlerle kutlandı. Törenlerde coşkunun yanı sıra KKTC’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’sız ilk bayram olması nedeniyle zaman zaman da hüzün hakim oldu.
Harekatın 38. yılında Lefkoşa’daki ilk tören Atatürk Anıtı önünde yapıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bazı bakanlar, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Talu, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral Ömer Paç, 14. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Avni Angun ile siyasi parti temsilcileri ve milletvekilleri katıldı.


Birlikleri denetledi
Törenlere, Türkiye’den, Cumhurbaşkanlığı’nı temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM’yi temsilen Başkanlık Divanı Katip Üyesi Mustafa Hamarat, hükümeti temsilen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsilen İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni temsilen Ege Ordu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Demokratik Sol Parti’yi temsilen (DSP) Genel Sekreteri Hasan Erçelebi bulundu.
Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından, Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki geçit törenine geçildi. Buradaki tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve bayrakların göndere çekilmesiyle başladı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, tören birliklerini denetleyerek, halkın bayramının kutladı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajını, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na takdim etti. Eroğlu’da cevabi mesajını İsen’e verdi. Daha sonra, Barış Harekatı’nın ilk başladığı yer olan Girne’deki Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bayraklar Cumhurbaşkanı Eroğlu’na sunuldu.


İlelebet yaşayacak
Konuşmasının başında, 13 Ocak 2012’de hayata veda eden, “Kıbrıs Türk Kurtuluş mücadelesinin simge ismi” Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı büyük bir saygı ile andığını belirten Eroğlu, şöyle konuştu:  “Aynı şekilde Barış Harekatı dönemi Anavatan Türkiye Başbakanı Sayın Bülent Ecevit ile Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan başta olmak üzere Barış Harekatı’nın planlanmasını ve uygulanmasını sağlayan ancak şu anda aramızda olmayan tüm komutanlarımızı, Mehmetçiklerimizi, Mücahitlerimizi rahmetle, minnetle anıyorum.”
Eroğlu, Türk tarafının kararlı ve yapıcı tutumuna rağmen Kıbrıs konusunda gelinen noktanın “hayal kırıklığı” olduğunu ifade ederek, BM, Rum tarafının müzakerelerde gösterdiği tutum ile ilgili tespitleri, uluslararası kamuoyu nezdinde de yapmasını isteyerek, “Müzakerelerin niçin, nerede tıkandığını açık yüreklilikle ve dürüstçe açıklayınız” dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a, “Bize, baş başa görüşmelerde söylediklerinizi cesaretle dünyaya da söyleyiniz” diye seslenen Eroğlu, “BM’nin dürüstçe gerçekleri ortaya koyması, Kıbrıs’ta kalıcı barışın tesisine hizmet edecektir” ifadesini kullandı.


Anavatanın boynunun borcu
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, Kıbrıs Türk’ünün güvenliği, eşitliği, hukuku ve refahının Anavatan’ın bugün de yarın da boynunun borcu olduğunu söyledi. Atalay, “Kıbrıs Türk’ü, Ada’nın eşit sahibi olarak, hür ve müreffeh yaşayacak, dünya durdukça bu şekilde varolacaktır. Bunu herkes böyle bilmelidir” dedi. Beşir Atalay’ın konuşmasının ardından halk dansları, kılıç kalkan gösterisi ve resmi geçitle tören sona erdi.


20 Temmuz’a “Şafak Nöbeti” ile girdiler

Kıbrıs Türkleri, Kıbrıs Barış Harekatı’nın başladığı Yavuz Çıkarma Plajı’nda “Şafak Nöbeti” tutarak girdi. KKTC Dış Basın Birliği’nin öncülük ettiği ve bazı muharip dernek ve sivil toplum örgütlerinin katkılarıyla bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Şafak Nöbeti’nde Kıbrıs Türkleri 38 yıl önce Türk askerinin adaya gelmesini beklediği gibi, bu kez elinde meşalelerle, hareketin başladığı plajda gazileri bekledi ve temsili olarak botlarla kıyıya çıkan gazilerle kucaklaştı. Etkinlik soprano Demet Mustafaoğlu;nun İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı. Grup SOS, İlhan Şeşen, Yeşim Salkım, Ayşen, Kürşat Başar ve Zeynep Talu da konser verdi. Daha sonra, meşale alayı sahile yürüdü. Organizasyon Komitesi Başkanı Fevzi Tanpınar; “Bugün Kıbrıs Türk’ü buraya geliyorsa, binlerce yürek bu kutsal mekanda bu nöbeti tutuyorsa bu aynı zamanda anavatana olan bağlılığının da bir simgesidir. Bugün hem şehitlerimiz için buradayız, hem anavatanla yavruvatan arasındaki o kopmaz bağ için buradayız” diye konuştu.