Denetim yetersiz yollar güvensiz!

Denetim yetersiz yollar güvensiz!
Bir hafta içinde yolcu otobüslerinin karıştığı kazalarda 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Sorumsuz firmalar kazalara davetiye çıkarırken, önlemler yetersiz kalıyor

Önce Kayseri'den gelen kaza haberi yürekleri dağladı. 21 kişinin öldüğü kazayla aynı gün Bayburt'ta da doktorları kayak merkezine taşıyan otobüs 3 kişiye mezar oldu. Sivas'ta önceki gün yaşanan kaza ise, adeta Kayseri'nin bir kopyasıydı. Boş yolda giden otobüs, gizli buzlanma nedeniyle şarampole yuvarlandı, 9 kişi daha can verdi. Arada yine yolcu otobüslerinin karıştığı başka ölümlü kazalar da vardı. Peki, neydi, bu üst üste gelen kazaların nedeni? İncelemeler yapıldı, tanıklar dinlendi. Yanıt ortaya çıktı: Sorumsuzluk. Son kazada, otobüs şoförlerinin yorgun olduğu, hatta uyudukları iddia edildi. Üstelik şehirler arası taşımacılık açısından fazla da yoğun olmayan bir dönemde, şoförlerin fazla mesai içinde olmaları, taşıyıcı firmaların sorumsuzluğunun en büyük kanıtıydı. Bununla da kalmıyordu, iki büyük kazada da otobüslerin lastikleri sorunluydu. Ya kaplama lastikti, ya da kış koşullarına uygun değildi. Bir servet değerindeki otobüsün sahibi, 3-5 yüz liranın hesabını yaparken, onlarca kişinin hayatını tehlikeye attığını düşünmemişti.

Önlem yok gibi...

Suç sadece firmalarda mı? Tabii ki, her gün binlerce kişinin hayatının teslim edildiği bu araçlarda gerekli denetimleri yapmayan trafikçilerin, kazaların ana nedeni olan gizli buzlanmayı engelleyecek tuzlama çalışmasını ihmal eden karayollarının da bu cinayetlerde payı var. Denetimler arttırılmazsa daha çok canın yanacağı da gün gibi ortada.