Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Faik Öztrak'tan kritik Merkez Bankası mesajı

Faik Öztrak'tan kritik Merkez Bankası mesajı

Cumhuriyet tarihinde çıkmış bir ekonomik krizi düşünün ya da açın okuyun; acaba ana muhalefet partisi lideri o tarihte Merkez Bankası''nı, Hazine''yi, ya da sorunlu başka bir kurumu ziyaret etmiş midir? Tarihte böyle bir ziyaret yok. Ancak geçen hafta oldu. Ana muhalefet partisi lideri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nı ekonomi kurmayları ile birlikte ziyaret etti. Elbette ki bu bir nezaket ziyareti, bayram gezmesi değildi. Türkiye ekonomisi o kadar keyfi ve kötü bir şekilde yönetiliyor ki, burada sorumluluğu olan kurumlara görevlerinin yüce Türk milletinin çıkarları olduğunun hatırlatılması gerekti.

İktidarın orman yangınları karşısında nasıl hazırlıksız yakalandığını biliyoruz. Yangınlardaki zafiyetin ülkemize büyük bir bedel ödettiği hâlâ aklımızda. İşte o günlerde de Kılıçdaroğlu Türk Hava Kurumu''nu ziyaret etmişti. Yine Kanal İstanbul denilen rant projesi ile devlet kaynaklarının dış firmalar ve içerideki unsurlar tarafından yağma edilmesini önlemek için, yine Kılıçdaroğlu''nun uyarıları olmuştu. Firmalara ihalenin Türk milletinin çıkarlarına uygun düşmediğini, Hazine''yi zarara uğratacağı gerekçesi ile 2023 sonrasında iptal edileceğini hatırlatmıştı.

Bütün bu olanlardan iki sonuç çıkıyor:

1-CHP, artık çok daha agresif bir şekilde Türk halkının çıkarları için devreye giriyor. İktidar olmayı beklemeden kritik konularda inisiyatif alıyor.

2-CHP, 2023 yılında artık Millet İttifakı''nın iktidara geleceğini görüyor. Bu ittifakın en büyük parçası olarak karşılarına çıkacak sorunların farkında ve hasarın en aza indirgenmesi için şimdiden zarar kesmeye çalışıyor.

Peki bu iki çıkarıma nasıl ulaştım?

Hafta sonu CHP Ekonomi Masası TV isimli YouTube kanalında CHP Sözcüsü Sayın Faik Öztrak ile bir söyleşi yaptım. Tüm söyleşiyi YouTube''da bulabilirsiniz. Daha önce aynı kanalda Sayın Öztrak''ın ekonomi ve kurlar hakkında söylediği her şeyin tek tek çıktığını da görmüştük. Bakın Öztrak, TCMB ziyareti ile ilgili neler dedi:

"Bugün dönüp baktığımızda Türkiye ekonomisinin gidişinin hiç de hayra alamet olmadığını ve bunun faturasının ciddi ölçüde milletimize çıktığını ve yine bu faturayı artık ayan beyan görüldüğü gibi iktidara yürüyen bir CHP var, iktidara yürüyen CHP''nin karşı karşıya kalacağı faturanın konuşulması ve bu faturanın daha fazla büyütülmemesi için neler yapılması gerektiği konusunda görüşlerimizin aktarılması amacı ile genel başkanımızın vermiş olduğu bir kararla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası''nı gittik ziyaret ettik."

Ve Sayın Öztrak yılların devlet adamlığının verdiği bilgelikle bizce çok anlam içeren şu sözleri ile konuyu gayet güzel bir şekilde özetledi:

"İktidara yürüyen bir parti olarak Merkez Bankası''nı ziyaret ettiğimizde önümüze çıkacak olan faturayı, faturanın nasıl kontrol altına alınabileceği konusunda Başkan''a gereken mesajlarımızı ilettik."

Aslında bütün bunların Türkçesi şu değil mi? Ey Merkez Bankası Başkanı, AKP''nin siyasi bekasını düşünerek Saray''dan aldığın talimatla faiz indirip AKP''ye alan açıyorsun. Ancak milyonlarca vatandaşın ise hayatını karartıyorsun. Çünkü dün enflasyon üstünde faiz vereceğim derken şimdi talimatla kurları artırmak pahasına ekonomik gerçeklere aykırı şekilde davranıyorsun. Ülke ekonomisi yangın yerine dönüyor. Bu işin 2023 sonrası da var. Yaptığın her hareket ile yüce Türk milleti zarar görüyor. Ve her zararın bir gün hesabı sorulur. Kimse devleti kafasına göre yönetip, ütüp kaçamaz!

Evet ekonomi çok kötü, ağır bedeller ödedik ve ödeyeceğiz. Ancak devlet çıkarları ile kişisel çıkarlarını karıştırmayan, devleti önde tutan bir Millet İttifakı var. Ve bu ittifak 2023''te yönetimi seçimlerle devralacak, ama öncesinde bile hem Akşener''in hem Kılıçdaroğlu''nun eylemleri bizlere çaresiz olmadığımızı, güzel günlerin yakın olduğunu müjdeliyor.

Yazarın Diğer Yazıları