Suriyeli isyancılar tekrar “fire” verdi

Suriyeli isyancılar tekrar “fire” verdi
Suriyeli isyancılar tekrar “fire” verdi

Ulusal Koordinasyon Kurulu, Esad karşıtlarının Katar’ın başkenti Doha’da düzenledikleri toplantıya, bağımsız Suriyel

Ulusal Koordinasyon Kurulu, Esad karşıtlarının Katar’ın başkenti Doha’da düzenledikleri toplantıya, bağımsız Suriyelilerin iradesini yansıtmadığı gerekçesiyle katılmadığını açıkladı

Suriye’de yönetim karşıtı Ulusal Koordinasyon Kurulu (UKK), Suriyeli muhalifleri birleştirmek için Doha’da düzenlenen toplantının bağımsız Suriyelilerin iradesini yansıtmadığını savundu. Doha toplantısının hazırlık aşamasında katılımlarının beklenmediğini belirten UKK, “Doha’daki toplantı, muhalifleri birleştirme yolunda yapıcı bir adım olmayacak. Tam aksine muhalifler arasındaki bölünmüşlüğü derinleştirecek. Bundan ötürü Ulusal Koordinasyon Kurulu’na üye olan parti ve şahıslar, Doha toplantısına katılmama kararı aldı” dedi. Suriyeli muhaliflerin ortak çatı altında birleşmesini arzu ettiklerini belirten UKK, muhalifleri birleştirme girişiminin Arap Birliği’nin gözetiminde gerçekleşmesi için konferans yerinin Mısır olmasını ve konferansa BM Suriye Temsilcisi Ahdar İbrahimi’nin de katılması önerisinde bulundu. UKK ayrıca, Kahire’de düzenlenecek konferansla, bir süre önce aynı amaç doğrultusunda Mısır’da düzenlenen toplantıda alınan kararların hayata geçirilmesini istediğini vurguladı.

 

Müslüman Kardeşler
Müslüman Kardeşler Cemaati, Riyad Seyf öncülüğünde kurulacak yeni oluşumun, Suriye Ulusal Konseyi’ne (SUK) alternatif olmasına karşı çıktığını, SUK’un varlığının korunması gerektiğini vurguladı. ABD, İngiltere ve Fransa, Katar’ın Suriyeli muhalifleri birleştirme girişimine destek verdiğini ilan etmişti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, SUK’u muhalifleri birleştirmeyi başaramamakla suçlamış ve Suriye muhalefetini temsil edemeyeceğini söylemişti. Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Suriye lideri Beşşar Esad ve muhaliflerin uzlaşısına dayalı bir geçiş hükümetinin oluşturulmasını öngören Cenevre Mutabakatı’nı kabul etmediğini bildirdi. ÖSO, “Suriye’de Esad sonrası yeni hükümetin uluslararası bir kararla teşkil edilmesi, ülkenin mezhep esasına göre bölünmesi anlamına gelir. Hükümet üyelerinin SUK tarafından belirlenmesi gerekir” dedi.