Militan sayısı karşılık vermeyi imkansız kıldı

Militan sayısı karşılık vermeyi imkansız kıldı
Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru Musul’daki Türk konsolosluk binasına IŞİD tarafından yapılan baskını değerlendirdi.

Naci Koru, “Irak makamları bize haber vermeden konsolosluk önündeki güçleri çekti. IŞİD ‘10 dakika içinde teslim olun’ dedi. Gelenlerin sayısı güvenlik görevlilerimizinkiyle mukayese edilir gibi değildi. Militan sayısı karşı koymaya imkan vermiyordu. Kaçırılan konsolosluk personelinin sağlıklarıyla ilgili sıkıntı yok. Kötü muamele söz konusu değil” dedi.  Koru şunları kaydetti: “Konsolosluktakilerin havayoluyla alınmaları mümkün değildi. Konsolosluk çalışanlarının Suriye’ye götürüldüğü iddiası yanlış. Konsoloslukta rehin alınanların hepsi bir arada. Türk vatandaşları için fidye istenmedi. Saldırganlara elimizdeki güçle karşı konulması mümkün değildi.” 

Köşk’te toplantı
Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Musul’daki gelişmelerle ilgili bilgi almak üzere Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nu çağırdı. Gül’ün çağrısı üzerine Bakan Davutoğlu, MİT Müsteşarı Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Güler ve Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanlığı Konutu’na gitti. Toplantıda Musul’da rehin alınan Türkler için nelerin yapılacağı masaya yatırıldı.

Zırhlı araçlar gönderildi
Bu arada, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın yapan örgütün, aralarında Başkonsolos Öztürk Yılmaz’ın da bulunduğu 49 rehineyi bırakması için yoğun temaslar sürüyor. Aralarında iki bebeğin de bulunduğu Musul Başkonsolosluğu görevlilerinin sağ salim serbest bırakılması halinde, rehineleri alıp Duhok üzerinden Türkiye’ye ulaştırmak üzere Erbil’den 10 cipten oluşan araç konvoyu dün  sabah Musul yakınlarına gönderildi. Türkiye’nin Başkonsolosluk’ta rehin alınanların bırakılması için dün Kerkük’ün ileri gelen aşiret liderini devreye soktuğu belirtildi. Türkiye aşiret liderleri aracılığıyla IŞİD’e ulaştı ve rehinelerin serbest bırakılması için temaslar yapıldı.