Faullerde standart kararlar verilmiyor

Futbolda fauller ve fena hareketlerin uygulanmasında hakemlerin başarısı bu kararın doğru ve standart uygulamasına bağlıdır. Her hakem bu kuralı yorumuna göre uygularsa karmaşa çıkması kaçınılmaz olur. Birinin faul dediğine bir başka hakem devam diyorsa, bir başkasının sarı dediğine bir başkası faul bile vermiyorsa, hatta faul bile verilmeyen kırmızı kartlık harekete devam deniyorsa (Örnek bu haftaki Gaziantep-Kasımpaşa maçı), VAR hakemi de bu yanlışa ortak oluyorsa, o zaman hiç doğru bulmadığımız futbolcuların toplu itirazları haklılık kazanma durumuna geliyor. Şarj yaparsa, direk vuruş verilmesini emreden kural için futbolcular ve hakemler, hala doğruyu bulamadılar. Nizami şarj, iki oyuncunun top oynama mesafesinde iken karşılıklı birbirlerine omuzlarıyla yüklenmeleridir. Belki biri düşebilir. Oyun devam eder yere sağlam basan ayakta kalır. Aynı hareket top oynama mesafesinde değilken yapılırsa zamansız şarjdır cezalandırılır. Top oynama mesafesinde olsa dahi, omuzuyla rakibinin omuzuna hız alarak yapılan hareket de cezalandırılır. Rakibe omuzun dışında omuz ile şarja müsaade edilen pozisyon, müsabakayı önde götüren takım oyuncularının skoru korumak için topu köşe gönderine götürüp sakladığı pozisyonlardır. Faul düdükleri 40-50 metre uzaktan çalınırsa bazen doğru da olsa eleştirilir. 'Hakem pozisyona çok yakındı' sözleri çok önemlidir. Onun için ihlal noktalarına 15-20 metre uzaklıktaki tespitler doğru kararlar için önem kazanmaktadır. Bunun için çok büyük kondüsyon gerekmektedir.

Gaziantep FK-Kasımpaşa

Volkan Bayaslan

Gaziantep FK'nın penaltı beklentilerdeki itirazlarına devam kararı doğru, kol doğal konumda ayrı yakından vurulmuş bir toptu. Gaziantepli Djilobodji'nin, Koita'ya sert ve yaralıyıcı kramponuna faul bile verilmedi. Direk kırmızı karttı. VAR da devreye girmedi.

****

Galatasaray-Göztepe

Koray Gencerler

Galatasaray'ın golü VAR'la Adem'in kaleciye faulu nedeniyle iptal edildi. Göztepe golünde VAR'ın devreye girmesi, hakemin VAR'dan izlemesiyle iptali yanlıştı. Hem VAR hem de hakem büyük hata yaptılar. Halil'in faul ile uzaktan yakından ilgisi yoktu. Galatasaray'ın ilk golünde Feghouli önündeki oyuncuyu itiyor. O da kaleciye çarpıp düşüyor. Boş kaleye giren gol hakem ve VAR'dan geçerli oluyor. Pozisyon Feghouli aleyhine faul olmalıydı. Adem'in havada iken itilişi, verilen penaltıdan daha çok penaltıydı. Penaltıda kalecinin ihlali VAR'dan tekrarı doğruydu.

Başakşehir-Kayseri

Ali Şansalan

Başakşehir'in şampiyonluğunu ilan ettiği müsabakada Kayserisporlu oyuncunun eliyle oynadığı pozisyonda VAR'dan gelen uyarıyla penaltı verildi. İki kez elektrikler kesildi oyun durdu.

Alanya-Denizli

Fırat Aydınus

Denizlispor'un 1 puanı kurtardım derken uzatmada gelen golle şansını gelecek haftaya bıraktığı müsabakada yönetimi iyiydi.

Çaykur Rize-Malatyaspor

Y. Kemal Uğurlu

İki takımın 32'şer puanla çıktığı ve Rize'nin farklı kazandığı müsabakada yönetimi iyiydi ve verdiği penaltı doğruydu.

Trabzonspor-Konya

Atilla Karaoğlan

Trabzon lehine verilen penaltı VAR'dan da incelenmesine rağmen attırıldı. Konya müsabakayı kazanmasa bu yanlış penaltı kararı çok konuşulurdu. Da Csta'nın çelmesine verilen penaltı kararı tartışmasız doğruydu. Art arda şampiyonluk adaylarını aynı sonuçlarla 4-3 yenip kümede kalan Konya'yı tebrik etmek lazım.

Ankaragücü-Antalya

Cüneyt Çakır

Son dakika kalesinde gördüğü golle ligin bitimine 1 hafta kala düşen Ankaragücü'nün müsabakasında yönetimi iyiydi. Antalyspor'dan Yekta ikinci sarıdan kırmızı gördüğünde saha dışındaydı.

Beşiktaş-Fenerbahçe

Halil Umut Meler

Vedat Muriç'e verilen sarı kart, VAR'dan Ali Palabıyık'ın uyarısıyla seyredilip kırmızıya dönüştü. Ancak kırmızı zaten tartışmasızdı.

Fenerbahçe'den Falette ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. Ne de olsa bir derbiydi. Hakemin yönetimi o bakımdan iyiydi diyebiliriz.

Sivasspor-Gençlerbirliği

Ümit Öztürk

Sivas'ın golü VAR'dan ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Sivas lehine verilen penaltı doğruydu. Yönetimi geçer not alır.

Yazarın Diğer Yazıları