Fazla tüketildiğinde hayatı zehir eden 8 besin

Fazla tüketildiğinde hayatı zehir eden 8 besin
Amerikan gıda dairesi FDA, risk grubundaki yiyecekleri açıkladı. Hemen hemen her gün sofralarımızdan eksik etmediğimiz o besinler aslında fazla tüketince zehir saçıyor.. İşte tüketirken dikkat edilmesi gereken potansiyel riskli 8 besin

-İSTİRİDYE

İstiridye en lüks yiyecekler arasında yer alıyor. İstiridyeler, okyanus tabanına yapışıp sudaki planktonları süzerek beslenirler. Eğer filtreledikleri su kirliyse, İstiridyenin kendisi de kirlenmiş olur. Yakalanıp servis edilme sürecinde de doğru adımların izlenmesine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin az piş ya da çiğ tüketildiğinde ciddi rahatsızlıklara neden olabiliyor. İstiridye tüketmek istiyorsanız hijyenine güvendiğiniz bir restorana gitmelisiniz.

-SOSİS

Yapılan araştırmalara göre, sosis çocuklarda boğulma tehlikesi yaratıyor. 10 yaş altı çocuklarda görülen beslenmeye bağlı boğulmaların yüzde 20'si sosisler yüzünden meydana geliyor.

 

-YEŞİL SEBZELER

Yeşil sebzeler her insanın tüketmesi gereken sağlıklı besinler. Ancak tüketmeden önce iyice temizlenmesine özen göstermek gerekiyor. Koli basili gibi bakteriler iyice temizlenmeden tüketilen marul, lahana, ıspanak gibi bol yapraklı yeşil sebzelerden bulaşıyor.

-MANTAR

Kendi bahçenizden olsa dahi doğada bulduğunuz mantarları tüketirken dikkat etmelisiniz. Mantarların bazı türleri zehirlenmeye ve ölüme neden oluyor.

 

-YER FISTIĞI

Besin alerjilerine bağlı ölümlerin başında yer fıstığa alerjisi geliyor. 1997 ve 2002 yılları arasında yer fıstığı alerjisi olan çocukların sayısı 2 kat arttı.

-YUMURTA

Yumurta, pek çok insanın temel besin maddelerinden biri. Salmonella salgınlarının büyük bir kısmı yumurta tüketimiyle alakalı. Yumurtanın içinde üreyebilen bu bakteri doğru tüketilmeyen yumurtalar aracılığıyla insanlara bulaşabiliyor. Yumurtaları çiğ tüketmemeli, iyi pişmesini ve buz dolabında saklanmasını sağlamalısınız.

-KAHVE

Kahvenin sağlığa olan faydalarını hepimiz biliyoruz. Ancak doğru tüketilmediği zaman kahve de zararlı olabilir. Fazla tüketilen kahve dişlerde sararma, uykusuzluk ve vücudun su kaybetmesi gibi sorunlara yol açabilir.

-TON BALIĞI

En fazla tüketilen balık türleri arasındaki ton balığı doğru tüketilmediği takdirde zehir saçıyor. Konserve halinde satılan ton balıklarının özellikle beyaz renkli türü fazla tüketildiğinde içeriğindeki cıva nedeniyle hamile ve çocukları kötü etkiliyor.

KAYNAK: POSTA

 

İlgili Haberler